Ketenverantwoordelijkheid

Werken aan een duurzame omgeving

ketenverantwoordelijkheid

Ketenbeleid T-Mobile Netherlands

Voor de productie van mobiele telefoons, tablets en laptops worden schaarse maar noodzakelijke grondstoffen en metalen gebruikt, zoals tantalum, dat wordt onttrokken uit het zeldzame coltan. De delving en productie hiervan vindt veelal plaats in ontwikkelingslanden.

Ondanks het feit dat we deze materialen nooit direct inkopen, vinden we het onze medeverantwoordelijkheid om eventuele negatieve consequenties voor mens en milieu op de lange termijn, tot een minimum te beperken. Middels de GeSI en het Electronic Industry Citizenship Coalition (EICC) wordt hieraan gewerkt.

GSM Retourplan

Om te voorkomen dat oude ongebruikte mobieltjes in het milieu belanden heeft T-Mobile samen met PostNL in 2010 het initiatief genomen tot het GSM Retourplan. De gehele opbrengst gaat naar twee goede doelen, War Child en het World Food Programme.De stichting GSM Retourplan heeft als doel om zoveel mogelijk mobieltjes in te zamelen, deze op een verantwoorde wijze een tweede leven te geven of verantwoord te laten recyclen.

In 2012 werden in totaal 39.974 mobieltjes ingezameld. De ambitie voor 2013 is om in totaal 100.000 oude mobiele telefoons te verzamelen via onder andere de Nationale GSM Retourplanweken.

Hergebruik en recyclen

Oude mobieltjes die ingezameld worden door bedrijven, scholen en consumenten worden maandelijks naar ShP Limited vervoerd. Als een mobieltje kan worden hergebruikt, wist ShP alle informatie die nog op de telefoon staat zoals foto’s, sms’jes en telefoonnummers. Deze bruikbare mobiele telefoons worden verkocht aan internationale opkopers.

In kleinere volumes worden deze telefoons verkocht aan dealers voor consumenten in ontwikkelingslanden in Afrika, maar ook landen als China en India. Tegen een laag tarief kunnen consumenten zich op deze manier een mobiele telefoon veroorloven. Kapotte, beschadigde en (zwaar) verouderde mobieltjes worden via ShP op verantwoorde wijze uit elkaar gehaald, waarbij schadelijke én nuttige stoffen afzonderlijk worden opgevangen.