Populaire zoekopdrachten

Overzicht Innovatie

4G in België: fietsen, testen en fotograferen

26-08-2015 Leestijd: 1 min. Deel dit artikel
26-08-2015 Leestijd: 1 min. Deel dit artikel

Als T-Mobile klant kun je nu gebruik maken van snel 4G internet in onder andere Duitsland, Polen, Hongarije en België. Ik besloot de snelheidsproef op de som te nemen en fietste hier speciaal de Belgische grens voor over. En mijn Canon EOS 5d ging natuurlijk mee voor wat mooie plaatjes…

4G in het buitenland

Naast Duitsland, Polen en Hongarije biedt T-Mobile nu eveneens 4G-roaming aan in België. Één voor één volgen andere landen. T-Mobile maakt afspraken met buitenlandse partners, zodat jij over de grens snel kunt blijven internetten. In landen waar T-Mobile nog geen afspraken heeft gemaakt over het gebruik van internet op het snelle 4G, maak je automatisch gebruik van het lokale 2G- of 3G-netwerk.

4G in België: testen op de fiets

Ik besloot het netwerk van onze zuiderburen eens te testen. Op een stralende dag pakte ik mijn snelle #4Gfiets en nam de proef op de som. Wat volgde is een reeks 4G-speedtestjes, gemaakt met de onafhankelijke app Ookla (gratis voor AndroidiPhone en Windows Phone) voor die er niet om liegen zoals je verderop kunt lezen.
De testjes drukken de download- en uploadsnelheid aan in megabit per seconde, ook wel Mbps genoemd. Daarbij schoot ik leuke foto’s met mijn meegenomen camera, omdat de Belgische landschappen te mooi zijn om ongefotografeerd te laten.

Ik fiets graag vanuit mijn woonplaats Breda. Zo hoef ik nooit ver te rijden om in prachtige landelijke gebieden en bossen te zijn. Ik ben een goedweer fietser, dus als het droog en een aangename temperatuur is, ga ik er graag goed voor zitten.

1. Ginneken Markt Breda
Vanuit Breda ben ik eerst naar de Ginnekenmarkt gereden en daar even een speedtest gedaan (downloaden: 35,37 Mbps, uploaden: 7,71 Mbps) om na de markt het Markdal in te duiken. Je kunt vanaf Breda de rivier de Mark helemaal volgen tot aan de grens bij Meerseldreef en dan verder trappen in België.

2. Markdal tussen Breda en Meerseldreef

Na een goede 10km stuit je op grenspaal 218, nog even een 4G-test op het T-Mobile netwerk. Hier haalde ik de 24,79 Mbps bij het downloaden en 1,74 Mbps met het uploaden. Daarna rijd ik België in.

3. Grenspaal 218 bij Meerseldreef

Dan ga ik via Meer naar Hoogstraten, waar ik de eerste speedtest in België wil doen. Bij de fraaie Sint-Catharinakerk in Hoogstraten heb ik nog steeds verbinding met het Nederlandse T-Mobile netwerk (wel 3G), dus ik moet even handmatig Mobistar LTE selecteren. Hier haal ik 25,36 Mpbs bij het downloaden en 16,74 Mbps bij het uploaden. 4G Roaming werkt!

5. Bij de Sint Catharinakerk in Hoogstraten Belgie

Ik ben vandaag ambitieus en de zon schijnt, dus in plaats van af te slaan richting Zundert, ga ik door via Wuustwezel naar Nieuwmoer, wat tussen prachtige bossen ligt. Ondertussen passeer ik het plaatsje Braken, maar zelf voel ik me nog goed.

7. Bij het plaatje Braken in Belgie

In Wuustwezel doe ik nog een test, waar het netwerk van Mobistar langzamer is dan ik in Nederland bij T-Mobile gewend ben: 15,57 Mbps bij downloaden, 10,47 Mbps bij uploaden. Net na Wuustwezel kom ik langs een klein kapelletje. Ik heb een beetje een obsessie met die kapelletjes, het platteland van Brabant en België staat er vol mee, dus ik stop even voor een foto.

9. Mijn fiets zegenen bij een kapelletje bij Nieuwmoer, Belgie

Na Nieuwmoer kom je bij grenspaal ‘De Strontpaal’ tussen Nieuwmoer en Schijf. Deze paal is maar een halve grenspaal en ligt tussen paal 238 en 239 en heeft daarom blijkbaar deze curieuze naam.

11. Grenspaal De Strontpaal tussen Nieuwmoer en Schijf

In de bossen bij Schijf ben ik weer op bekend terrein, de laatste 25 kilometer terug naar Breda gaan vlot en rond de middag zie ik de fraaie kerk van Breda weer. Even de 100Mbps grens gepasseerd bij mijn laatste speedtest en op naar huis.

13. Home sweet home in Breda

Na bijna 90 kilometers in de benen en 4 fietsuren achter de rug weet ik: in België, daar hebben we met 4G nu wel heel plezante snelheden!

Deel dit artikel