Populaire zoekopdrachten

Overzicht Innovatie

Snel 4G, snel internet, maar niet snel op.

05-11-2015 Leestijd: 1 min. Deel dit artikel
05-11-2015 Leestijd: 1 min. Deel dit artikel

Ons 4G-netwerk is snel. Supersnel. Maar je wil niet met dezelfde snelheid door je internetbundel. En het is wel zo fijn om te weten waar het aan op gaat. Geen zorgen, ik help je op weg.

Misschien heb je het al gezien op TV. T-Mobile heeft nu landelijke 4G-dekking. Dat is natuurlijk goed nieuws, want nu kan je in heel Nederland gebruik maken van snel internet. Maar let op: sneller internet kan er ook voor zorgen dat je MB’s sneller op gaan.
Eerder gaf ik 13 tips om zuinig om te gaan met je MB’s op vakantie. In dit blog geef ik tips om ook in Nederland maximaal gebruik te kunnen maken van je internetbundel.

Waar gaan mijn MB’s heen?

In de meeste toestellen kan je precies zien waar je je data aan verbruikt. Dit staat tegenwoordig per applicatie aangegeven in je telefoon. Hier kan je zien welke apps de meeste MB’s van je bundel afsnoepen, zodat je hier rekening mee kan houden tijdens het dagelijks gebruik.

Datateller op je iPhone
Ga naar Instellingen > Mobiel netwerk> scroll naar onder waar alle apps staan. Scroll helemaal naar beneden om ‘Stel gegevens opnieuw in’ aan te tikken.

Datagebruik op je Android (bijvoorbeeld Samsung Galaxy, Sony Xperia, LG, HTC, Huawei)
Ga naar Instellingen > Gegevensverbruik of Datagebruik.

Tip! 
Zet de teller op nul als je nieuwe internetbundel in gaat. Na deze reset kun je zien waar die maand, misschien ongemerkt, je data aan op is gegaan.

Wanneer wifi en wanneer 4G?

Uiteraard ben ik trots op ons snelle 4G netwerk en raad ik iedereen aan om dit te gebruiken. Maar voor sommige zaken is het verstandig om wifi te gebruiken. Zo houd je MB’s over voor applicaties die je veel gebruikt op plekken waar geen wifi is:

 • Automatische back-ups alleen via wifi
  Als je gebruik maakt van foto-opslagdiensten, bijvoorbeeld Dropbox of Google Foto’s, zet in de instellingen dan aan dat back-ups alleen via wifi toegestaan zijn.
 • Automatische updates alleen via wifi
  Zorg ervoor dat automatisch bijwerken van apps en je toestelsoftware is uitgeschakeld of dat het alleen via wifi gebeurt. Bekijk de uitleg om de telefooninstellingen aan te passen.

Tips voor social media databesparing

Wist je dat je veel data kunt besparen door sommige instellingen aan te passen in je social media?

 • Whatsapp: Zorg ervoor dat je instelt dat foto’s en video’s niet automatisch worden gedownload.
  Ga op je iPhone in Whatsapp naar instellingen > Chats en gesprekken> Media autom. downloaden > Zet elk type op Wi-Fi.
  Op je Android ga je in Whatsapp naar instellingen > Chats en gesprekken > Media autom. downloaden > Bij gebruik mobiel netwerk > vink alles uit.
 • Facebook: Zet het automatisch afspelen van filmpjes uit.
  Ga op Android naar de Facebook-app, vervolgens naar het menu > video’s automatisch afspelen. Selecteer ‘Alleen wifi’.
  Op je iPhone ga je naar de Facebook-app > tik op de drie horizontale strepen > Instellingen > Accountinstellingen > Video’s en foto’s > Automatisch afspelen > kies voor Alleen bij Wi-Fi-verbindingen
 • Instagram: Gebruik minder data. Ga in de app naar je profiel > Opties > Mobiel dataverbruik. Kies dan voor Minder data gebruiken.
 • Twitter: Zet het automatisch afspelen van filmpjes uit. Ga in de Twitter-app naar je profiel > Instellingen > Video autoplay > kies Gebruik alleen wifi

Meer tips om zuinig te zijn met jouw MB’s lees je in mijn eerdere blog. Heb je een iPhone? Lees dan meer over controle over je dataverbruik na de laatste iOS-update in het blog van Renée.
Ik hoop dat je met mijn tips maximaal gebruik kunt maken van mobiel internet! Als je nog tips hebt dan lees ik ze graag in de comments.

Deel dit artikel