T-Mobile blog Founders blog
Overzicht Innovatie

5 tips om jezelf te beschermen tegen internetcriminelen

04-06-2019 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
04-06-2019 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

E-mails, tekstberichten en betaalverzoeken, ze kunnen zomaar foute links bevatten. We noemen deze vorm van internetcriminaliteit phishing. Het zijn veelgebruikte manieren om jouw gegevens te ontfutselen. Met die gegevens kunnen internetcriminelen jou geld afhandig maken, of ervandoor gaan met je identiteit. Als je phishing kunt herkennen, en niet op linkjes en bijlagen klikt, snij je internetcriminelen flink de pas af.

In dit artikel leggen wij je uit hoe jij je beschermt tegen phishing en andere vormen van internetcriminaliteit.

1. Eerst checken, dan klikken

Klik niet zomaar op iedere link of bijlage, maar controleer de echtheid van een e-mail, appje of betaalverzoek om phishing te voorkomen. In dit artikel leggen we je uit hoe je dat doet.

2. Gebruik verschillende sterke wachtwoorden

Wachtwoorden zijn je eerste verdediging tegen internetcriminelen. Gebruik daarom sterke en unieke wachtwoorden per dienst. Deze zijn moeilijker te kraken en mocht er ooit iemand achter je wachtwoord van een bepaalde dienst komen, dan hoef je alleen dat wachtwoord te veranderen. Om jezelf nog beter te beschermen, kun je soms ook kiezen voor tweestapsverificatie of vingerafdrukbeveiliging. Bij tweestapsverificatie voeg je naast een wachtwoord een extra check toe, bijvoorbeeld doordat je ook een code moet invoeren die je ontvangt in een sms.

Hoe maak ik een sterk wachtwoord?

  • Hoe langer je wachtwoord, hoe sterker het is. Het liefst langer dan acht tekens.
  • Gebruik ook cijfers en speciale tekens (zoals ! $ ^ & #)
  • Zorg dat je kleine letters én hoofdletters gebruikt.
  • Gebruik een wachtzin, zoals: MijnHondHeeft4PotenEn1Staart! Die zijn makkelijker te onthouden en ook nog lang.
  • Gebruik een wachtwoordmanager om je wachtwoorden te kunnen onthouden, of schrijf deze op in een boekje.

Wat is geen sterk wachtwoord?

123456
!@#$%^
Johan1994
Iloveyou
qwerty
admin
wachtwoord123

Om te checken hoe sterk jouw wachtwoord is, navigeer je naar de wachtwoord-kraaktest van Veiliginternetten.nl.

3. Voer software-updates direct uit

Een software-update installeert een nieuwe versie van het besturingssysteem van je apparaat. Software-updates bevatten vaak beveiligingsupdates waardoor je gegevens beter beschermd blijven. Installeer daarom altijd direct alle software- en app-updates op je computer, tablet en mobiele telefoon.

Tips voor software-updates

  • Controleer of je de laatste update geïnstalleerd hebt
  • Stel je computer, telefoon en tablet in op ‘automatisch updaten’. Zo weet je dat je altijd de laatste versie geïnstalleerd hebt.

4. Gebruik altijd een virusscanner

Met virussen of programma’s willen internetcriminelen je persoonlijke gegevens misbruiken of je apparaten beschadigen. Een virusscanner beschermt je daartegen en scant je computer op virussen en andere schadelijke bestanden. Daarmee is het een belangrijk onderdeel van de bescherming van je computer. Je kunt betaalde of onbetaalde virusscanners installeren. Een betaalde virusscanner heeft vaak meer functies dan een gratis versie. Toch is het beter om een gratis virusscanner te hebben dan helemáál geen virusscanner.

Virusscanners voor tablets en smartphones zijn bij appstores verkrijgbaar. Een virusscanner checkt elke app die je installeert en geeft je een waarschuwing als de app kwaadaardig is. Wel geldt bij het gebruik van een virusscanner nog steeds dat je zelf moet blijven opletten bij het downloaden van apps.

Tips over virusscanners

  • Installeer sowieso een gratis virusscanner, dan kan je later altijd nog beslissen een betaalde versie te gebruiken
  • Gebruik niet alleen een virusscanner op je laptop, maar ook op je smartphone!

5. Maak regelmatig een back-up

Een back-up is een kopie van je gegevens op een veilige plek. Zo voorkom je dat je foto’s, werkstukken en alle andere bestanden op je computer kwijt bent als je computer bijvoorbeeld besmet raakt met een virus. En vergeet ook de bestanden op je mobiele telefoon en tablet niet.

Zorg er tot slot voor dat je een back-up op een veilige plek bewaart.

Kijk op veiliginternetten.nl voor meer tips om je internetveiligheid te vergroten.

Foto: Shutterstock

Deel dit artikel