T-Mobile blog Founders blog
5g mogelijkheden t-mobile tattoo stijn fransen
Overzicht Innovatie

Tatoeëren op afstand met 5G van T-Mobile

07-09-2020 Leestijd: 2 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
07-09-2020 Leestijd: 2 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

De hele wereld mag het weten: 5G is live! Een gloednieuw netwerk waarop straks hogere snelheden mogelijk zijn en de vertraging minimaal is. Dat zorgt al voor een heleboel nieuwe mogelijkheden. Kijk maar:

Indrukwekkend, hè? Op afstand tattoos zetten: met 5G van T-Mobile kan het gewoon. En nog makkelijk ook. Nu al bewijst 5G zijn meerwaarde. Als tatoeëren op afstand kan, kunnen kleine medische ingrepen ook op afstand worden uitgevoerd. Omdat er met 5G bijna geen vertraging is tussen het moment van aanvraag en de start van het down- of uploaden, is er via dit mobiele netwerk veel meer mogelijk. Zo gaat het streamen van een live-uitzending, waarbij bufferen dus onmogelijk is, zonder enkele hapering. Ook vloeiend online gamen in topkwaliteit is dankzij lage vertraging mogelijk. Net als het op afstand besturen van apparaten.

De huidige mogelijkheden van 5G zijn al enorm innovatief. Maar dit is pas het begin. De toekomstige mogelijkheden zijn nog indrukwekkender. Waar zoal aan kunt denken?

5G-mogelijkheden: minder files dankzij communicerende zelfrijdende auto’s

5G kan zomaar een sleutelrol spelen in het oplossen van het fileprobleem. Mondjesmaat zijn er al zelfrijdende auto’s, maar 5G geeft deze de boost die ze nodig hebben. In theorie kunnen zelfrijdende auto’s via 5G realtime met elkaar communiceren om de snelheid op elkaar aan te passen.

Heel handig, want auto’s kunnen zo in files continu hetzelfde tempo rijden. Dat is nu wel anders. Gas. Rem. Gas. Rem. Dat schiet niet op. Als zelfrijdende auto’s continu de te rijden snelheid met elkaar communiceren, ben je veel sneller uit de file. Bovendien kunnen ze dichter op elkaar rijden, waardoor files extra kort worden. Zo hoef je dankzij 5G niet meer voor dag en dauw je bed uit.

5G-mogelijkheden: videobellen alsof je met elkaar in één ruimte bent

Ons 5G-netwerk biedt nu al snel internet. De komende jaren schroeven we de snelheid met nieuwe technieken alleen nog maar verder op. Hogere internetsnelheden betekent dat je sneller hoge kwaliteit beelden ontvangt en verstuurt. Videobellen kan zo in hoge kwaliteit en dankzij de lage vertraging hapert dit bovendien geen moment. De kwaliteit wordt zo goed, dat het lijkt alsof je met elkaar in één ruimte bent. Gezellig!

5G-mogelijkheden: de mobiele telefoon voorbij

5G brengt de komende jaren nieuwe mogelijkheden naar je mobiel. Games streamen, in topkwaliteit videobellen, in no time je gehele telefoon back-uppen naar de cloud: nu vaak nog toekomstmuziek, straks werkelijkheid. Voor iedereen met 5G. De mogelijkheden van 5G gaan die van je telefoon zelfs overstijgen.

Dat zit ‘m vooral in de lage vertraging van 5G. De verbinding is nagenoeg realtime en dus kan data continu worden verstuurd en ontvangen. Combineer dit grote voordeel van 5G met de steeds slimmer wordende supercomputers en er komt een schat aan extra mogelijkheden vrij.

Met 5G verbonden drones kunnen boeren helpen met het inspecteren van gewassen. Deze verzamelen data en sturen deze door naar de boerderij. De boer bepaalt zo op basis van extra informatie het beste moment om te oogsten. Het resultaat? Een extra goede oogst.

Zorg op afstand. Ook dat is iets wat beter mogelijk wordt dankzij 5G. Vooral voor afgelegen gebieden is dat handig. Bijvoorbeeld voor bewoners van afgelegen eilanden of wetenschappers op Antarctica. Specialisten kunnen op afstand door middel van een robot ter plaatse een medische ingreep verrichten. Hierdoor krijgen meer mensen ter wereld betere zorg. Ons voorproefje van een tattoo laten zetten door middel van een robot is dus écht nog maar het begin.

Deel dit artikel