Populaire zoekopdrachten

Overzicht Innovatie

Wat kan 5G zakelijk Nederland bieden?

08-03-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
08-03-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Naar verwachting wordt 5G pas in 2020 realiteit. Toch beginnen telecomproviders al met de voorbereidingen. Ook tijdens ons bezoek aan het Mobile World Congress 2016 bleek 5G onderwerp van gesprek. Klanten vragen zich nu al af wat 5G hen kan brengen. Eén van de voordelen is dedicated capaciteit.

Ben je als ondernemer benieuwd naar de laatste innovaties op het gebied van productiviteit, technologie, groei en connectiviteit? Check dan Founders, onze zakelijke blog!

Ten eerste betekent 5G sneller internet. De gewenste snelheid ligt zelfs op 20 Gbit/s. Eerlijk gezegd: daar merkt uw onderneming waarschijnlijk niet veel van. De huidige theoretische snelheid van 4G (150 Mbps) of 4G+ (225 of 300Mbps) is hoog genoeg om zware bestanden te downloaden én verzenden, video’s te streamen en te Skypen. De in de praktijk gemiddelde ervaren 4G-snelheden liggen nu boven de 40 Mbps in ons netwerk.

Ping
Toch is de respons van het 4G-netwerk niet snel genoeg om op afstand bepaalde functies te vervullen. Denk aan de connectiviteit van een zelfrijdende auto of een arts die zijn patiënt aan de andere kant van de wereld (ín het veld) moet opereren. Dit kan via het mobiele netwerk op afstand met een robot. Nu is de ping echter nog te hoog: er zit enige vertraging in de handeling. Met 5G wordt de respons sneller: de vertraging kan worden teruggebracht tot zelfs één milliseconde. Dit hebben we al gezien bij een live demo van T-Mobile op de Mobile World Congress.
T-Mobile_5G_zakelijk

Dedicated capaciteit
Ook interessant is de mogelijkheid van dedicated capaciteit. 5G draait op een nog uitgebreider spectrum, waardoor T-Mobile een virtueel deel hiervan kan vrijmaken, exclusief voor u als klant. Zo komen er als het ware geen andere gebruikers op dát deel van “het spectrum”. Dat betekent: geen zwaar belast netwerk en extra veiligheid. Hier kunnen zelfs garanties (in de vorm van hogere  service level agreements) aan verbonden worden.

Dit jaar gaat T-Mobile de 5G-technologie testen. Ook de Europese Commissie zit niet stil. Eind dit jaar komen zij met een Action Plan om kansen van 5G in kaart te brengen en de implementatie te versoepelen.

Onderstaande video van Huawei laat zien wat we van 5G mogen verwachten:

Wilt u meer informatie over 5G en hoe uw bedrijf hiervan kan profiteren? Onze adviseurs geven u graag een persoonlijk advies. Laat u terugbellen door ons.

Deel dit artikel