Populaire zoekopdrachten

t-mobile-default
Overzicht Geen categorie

Advies aan smartphonefabrikanten: ‘Vervang koptelefoonaansluiting door USB-C’

04-10-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
04-10-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Gaat de koptelefoonaansluiting definitief verdwijnen? Apple nam vorige maand de ‘moedige’ stap om de iPhone voortaan zonder koptelefoon te leveren (hoewel Motorola hierin de primeur had). Maar andere smartphonefabrikanten kunnen wellicht snel gaan volgen. Het USB Implementers Forum, dat de standaardisering van USB-aansluitingen regelt, adviseert fabrikanten om USB-C te gebruiken om audio te versturen.

USB-C is een poort die al in steeds meer moderne smartphones terug te vinden is. De kleine poort kan gebruikt worden om op de telefoon op te laden, maar ook video en audio te versturen. Het USB Implementers Forum heeft nu specificaties gedeeld waarmee fabrikanten aan de slag kunnen. Daarmee lijkt het einde van de koptelefoonaansluiting sneller te komen dan verwacht.

Het is nu aan fabrikanten van smartphones én van hoofdtelefoons om de standaard over te nemen en te gaan gebruiken. Door de koptelefoonaansluiting uit de smartphone te halen kan die meer waterdicht worden en ongeveer 1 millimeter dunner worden.

Apple gebruikt overigens zijn eigen poort voor zijn opladers en oordopjes voor de iPhone 7: de Lightning-poort. Wil je in de toekomst een koptelefoon aansluiten op een iPhone? Dan zal Apple een tussenstukje van Lightning naar USB-C moeten bieden óf ook voor de type-C standaard moeten kiezen. Al zien we natuurlijk ook steeds meer draadloze koptelefoons op de markt verschijnen, waarmee je geen gedoe hebt met de verschillende soorten kabels.

Deel dit artikel