Populaire zoekopdrachten

t-mobile-default
Overzicht Innovatie

Als het aan Google ligt, nemen we binnenkort afscheid van wachtwoorden

24-05-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
24-05-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Een nieuw, ambitieus onderzoeksproject bij Google moet een einde maken aan het gebruik van wachtwoorden voor je Android-smartphone. In plaats van ellenlange wachtwoorden, onmogelijke tekeningetjes op je scherm of een vingerafdruk moeten de sensoren van je smartphone jouw persoonlijke gebruik automatisch gaan herkennen.

Onder de mysterieuze naam ‘Project Abacus‘ werkt Google aan een nieuwe manier van beveiligen. In plaats van wachtwoorden of vingerafdrukken wil het bedrijf gebruik gaan maken van diverse sensoren om zo op basis van biometrie te kunnen vaststellen dat de telefoon daadwerkelijk bedient wordt door zijn rechtmatige eigenaar.

project-abacus-google-screenshot

Zo wil Google Android gaan uitbreiden met een algoritme dat je manier van typen en lopen gaat combineren met je fysieke locatie en gezichtsherkenning. Op deze manier ontstaat er een zogenaamde ‘betrouwbaarheid score’ die er voor zorgt dat je wel of niet gebruik mag maken van de telefoon

Alternatieve beveiliging

Het is niet de eerste keer dat we kennis maken met Project Abacus, Google liet vorig jaar rond deze tijd al hun intenties doorschemeren. Er zijn nu echter al daadwerkelijk tijdslijnen gekoppeld aan het ontwikkelen, zo liet het bedrijf in de nasleep van hun conferentie I/O weten. Zo zullen eind juni een aantal ‘grote financiële instellingen’ toegang krijgen tot de technologie, aldus Google in reactie tegenover Techcrunch.

De combinatie van locatie, camera en sensoren van je smartphone sluit aan bij een bredere ontwikkeling, waarin steeds meer bedrijven op zoek gaan naar het alternatief voor wachtwoorden. Nu het aantal gevallen van digitale inbraak steeds vaker toeneemt, wordt ook duidelijk dat het gebruik van een wachtwoord vaak de zwakste schakel is.

Deel dit artikel