Populaire zoekopdrachten

t-mobile-default
Overzicht Geen categorie

Amazon ontwikkelt dienst die je leeftijd bepaalt aan de hand van een foto

13-02-2017 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
13-02-2017 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

De laatste jaren investeren grote techbedrijven in allerlei slimme algoritmes om te kunnen herkennen wat er op foto’s staat. En dat werkt inmiddels best wel goed, zie je in een dienst als Google Photos. Zoek je naar foto’s van het strand in je fotocollectie, dan is de kans groot dat je ook daadwerkelijk al je strandfoto’s terugvindt, zonder dat jij ooit hebt opgegeven wat er op je foto’s staat. Beeldherkenningsalgoritmes weten na lang oefenen hoe een strand eruit ziet.

Dit soort techniek kan bijvoorbeeld ook worden ingezet om ingewikkeldere details te herkennen. Zo zijn er al verschillende onderzoekers geweest die hebben gewerkt aan algoritmes die de leeftijd van iemand op een foto kunnen inschatten. En Amazon heeft daar nu zelfs een online dienst van gemaakt, als onderdeel van Amazon Rekognition. Hier stop je foto’s van gezichten in en je krijgt geschatte leeftijden (en wat andere eigenschappen) terug.

Hoe werkt dit? In de basis is het heel simpel. De algoritmes zijn getraind met heel veel foto’s van gezichten waarvan bekend is hoe oud diegene is. De algoritmes bepalen vervolgens aan de hand van al die testfoto’s welke eigenschappen (rimpels en grijs haar bijvoorbeeld) bij welke leeftijd passen. Vervolgens zoekt hij naar deze eerder ontdekte eigenschappen in de foto’s die worden ingevoerd voor een analyse. En op basis van de eigenschappen die dan worden herkent, berekent het systeem een leeftijd.

Helemaal foutloos is dat op dit moment nog niet. De bedoeling is dat zo’n systeem met de tijd steeds beter wordt, omdat het meer data heeft verzameld en de algoritmes daardoor verder worden geoptimaliseerd. Desondanks is het erg interessant. In principe kun je in de toekomst een foto van een grote groep mensen of een grote set pasfoto’s uploaden om informatie (zoals leeftijd en geslacht) over deze personen terug te krijgen.

Zover is het echter nog niet. Op dit moment kunnen mensen met een account van Amazon Web Services de tool uitproberen. Heb je niet zo’n account, dan kun je terecht bij een vergelijkbare tool van Microsoft om eens te zien hoe het werkt.

Deel dit artikel