Populaire zoekopdrachten

t-mobile-default
Overzicht Entertainment

Amerikaanse toezichthouder verkeer wil smartphones in auto blokkeren

24-11-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
24-11-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

De Amerikaanse toezichthouder voor veilig verkeer wil dat smartphones geblokkeerd worden zodra je in de auto stapt. Dat schrijft The New York Times. Met een soort vliegtuigstand moet het onmogelijk worden om te bellen, sms’jes te versturen, het internet op te gaan of meldingen te ontvangen. Op die manier moet de veiligheid op de weg vergroot worden.

De National Highway Traffic Safety Administration (NHTSA) roept fabrikanten van smartphones, zoals Apple en Samsung, op om zo’n speciale modus in het besturingssysteem van hun apparaten te bouwen. Daarbij zou het van belang zijn om te herkennen wanneer er met grote snelheid gereden wordt, maar mensen die de auto niet besturen zouden hun telefoon nog wel vrij moeten kunnen gebruiken. Of de bedrijven ook gehoor gaan geven aan deze oproep, is nog niet bekend.

Veilig Verkeer Nederland

Deze zomer kwam Veilig Verkeer Nederland met eenzelfde soort oproep. De organisatie vindt dat de huidige maatregelen niet streng genoeg zijn om ongevallen door smartphonegebruik te voorkomen. VVN schreef daarom een brief naar de Kamercommissie Infrastructuur en Milieu, waarin ze de mogelijkheid om een smartphone te blokkeren als je achter het stuur zit aanhalen.

Het voorstel gaat echter gepaard met de nodige uitdagingen. Smartphones worden – door bestuurders – ook vaak gebruikt als navigatiesysteem.

Deel dit artikel