Populaire zoekopdrachten

t-mobile-default
Overzicht Geen categorie

Binnenkort vaar je op de Amsterdamse grachten op een zelfsturende boot

20-09-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
20-09-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Misschien maak je over een aantal jaar wel een rondje op de grachten van Amsterdam met een zelfsturende boot. De prestigieuze Amerikaanse universiteit MIT en het AMS Institute, een organisatie die onderzoek doet naar de stedelijke vernieuwing van Amsterdam, gaat namelijk autonome bootjes testen in onze grachten. Voor het onderzoeksproject naar de ‘Roboats’ is 25 miljoen euro uitgetrokken, waarvan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) 20 miljoen beschikbaar stelt.

De bootjes moeten niet alleen mensen en pakketjes gaan bezorgen, maar kunnen ook gebruikt worden voor de infrastructuur. Zo willen de onderzoekers kijken of de zelfsturende bootjes in staat zijn om een brug te vormen, waardoor je makkelijk van de ene naar de andere kant kunt. Ook denken ze aan een podium dat zichzelf in elkaar kan zetten.

Tot slot moeten onderwaterrobotjes ook op zoek gaan naar de 12.000 fietsen die jaarlijks in de grachten verdwijnen. Ze zouden ook gebruikt kunnen worden om drijvend zwerfvuil zelf op te halen en zo de grachten schoner te maken. Het onderzoeksproject loopt de komende vijf jaar. In 2017 moeten de eerste zelfsturende Roboats te water gaan. Het gaat dan op prototypes. Naast MIT en het AMS Institute gaan ook de TU Delft en de Universiteit Wageningen meedoen aan het onderzoek.

Deel dit artikel