T-Mobile blog Founders blog
Overzicht Mobiel

Zo gebruik je Android op pc

03-06-2021 Leestijd: 5 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
03-06-2021 Leestijd: 5 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Ben je zo blij met Android als besturingssysteem van je telefoon dat je het ook op je computer wilt gebruiken? Je kunt op een paar manieren Android op een pc gebruiken. In dit blog staan ze op een rij.

Over Android

Android is van oorsprong een besturingssysteem voor je mobiele telefoon. Inmiddels is het ook op een heleboel andere soorten apparaten beschikbaar. Zo heb je Android Auto voor in je wagen en kun je het ook op een televisie gebruiken. Op je computer werken met Android? Ook dat is mogelijk.

Zo gebruik je Android op een pc

Je kunt op allerlei manieren Android op je pc of computer gebruiken. Wij zetten de beste voor je op een rij.

Android op pc met een Chromebook

De beste manier om Android op een pc te gebruiken is met een Chromebook. Dit zijn betaalbare laptops met een eigen besturingssysteem. Dit heet Chrome OS en kun je eigenlijk zien als een Android-versie voor je computer.

Het mooie aan laptops met Chrome OS is dat ze heel betaalbaar zijn, maar ook ontzettend snel. Dit komt omdat het besturingssysteem heel zuinig en effectief werkt. Het haalt je persoonlijke bestanden razendsnel uit de cloud. Chromebooks zijn daarmee ideaal om op locatie te werken of om video’s te streamen. Lees hier meer over welke laptop bij je past: een Chromebook of toch een Mac of ‘klassieke’ laptop.

Wil je een Chromebook gebruiken? Slimme tip: combineer het met een mifi-abonnement. Op die manier heb je altijd supersnel mobiel internet tot je beschikking. Handig om ook online te zijn als er geen wifi beschikbaar is.

Android op pc met virtualisatiesoftware

Een Chromebook is de makkelijkste manier om Android op een computer te gebruiken. Andere manieren zijn er ook. Handig als je geen Chromebook, maar een andere pc hebt. Op Windows-computers kun je Android-apps gebruiken via de BlueStacks App Player.

Dit is een app die het Android-besturingssysteem op je computer nabootst. Op die manier kun je Android-spelletjes spelen die niet beschikbaar zijn voor je computer. Het werkt simpel en je hoeft alleen maar in te loggen met je Google-account om apps uit de Google Play Store te downloaden.

Deze video legt van a tot z uit hoe het werkt:

Het besturingssysteem Android op je pc installeren

Voor de doorgewinterde computerkenners is er nog een manier om Android op je pc te gebruiken. Je kunt het als besturingssysteem van je computer installeren. Windows biedt je de mogelijkheid om verschillende besturingssystemen te installeren. Dan kies je bij het opstarten van je computer welk besturingssysteem je wilt gebruiken: Windows of Android. Dualboot heet dat. Dit kan met Android-x86, dat je kunt installeren op je Windows-computer. Dat gaat als volgt:

 • Download Android-x86 en zet het op een cd of USB-stick.
 • Plaats de cd in je computer of sluit de USB-stick aan op je computer.
 • Start de computer opnieuw op.
 • Je krijgt nu de mogelijkheid het besturingssysteem te installeren.
 • Kies een harde schijf of partitie om het besturingssysteem op te installeren.
 • Doorloop de stappen om de installatie af te ronden.
 • Na de installatie kun je Android op je pc gebruiken.

Op de website van Android-x86 staat een uitgebreide handleiding om Android op je pc te installeren.

Deze video laat je goed zien hoe je Android op je pc installeert:

Android op je pc met een Virtual Machine

Een slimme manier om Android op je pc te gebruiken is met een Virtual Machine. Dit is een computerprogramma dat een computer nabootst. Zo gebruik je Android zonder het als besturingssysteem te hoeven installeren. Een goede Virtual Machine is VirtualBox, dat je kunt downloaden voor Mac en Windows. Ook heb je het eerder genoemde Android-x86 nodig. Daarna kun je aan de slag.

 • Open VirtualBox.
 • Druk op ‘Nieuw’ om een nieuwe virtuele machine te maken.
 • Geef hem als naam ‘Android’.
 • Bij ‘Type’ selecteer je ‘Linux’.
 • Kies bij ‘Versie’ de nieuwste versie van Linux.
 • Bepaal daarna de hoeveelheid werkgeheugen die je wilt reserveren voor Android. 4096MB is daarvoor meer dan genoeg.
 • Doorloop de stappen en kies bij het type harde schijf ‘VDI (VirtualBox Disk Image)’.
 • Kies nu hoeveel opslaggeheugen je wilt reserveren voor Android. Gebruik minimaal 8GB. Neem gerust meer als je geen gebrek aan opslagcapaciteit hebt.
 • Druk nu op ‘Maken’.
 • Je hebt nu Android als virtuele machine geïnstalleerd op je computer.
 • Druk op ‘Start’.
 • Je wordt nu gevraagd het juiste bestand aan te wijzen om de machine goed te laten werken. Selecteer het bestand dat je van Android-x86 hebt gedownload.
 • Druk op ‘Start’ en doorloop het installatiemenu van Android-x86.
 • Daarna is Android op je pc klaar voor gebruik.

Lukt het niet? Op HowtoGeek staat een uitgebreide handleiding met handige afbeeldingen. Deze video legt het ook goed uit:

Android op je pc met een emulator

Een emulator is ook een slimme manier om Android op je pc te gebruiken. Emulators zijn computerprogramma’s die een apparaat nadoen. Je hebt ze voor oude spelletjescomputers, zoals de GameBoy en PlayStation, maar ook voor Android. Handig en makkelijk als je een spelletje wilt spelen.

Voor Windows is LDPlayer een goede Android-emulator. Voor Mac kun je Android Studio gebruiken, al is dat meer bedoeld voor ontwikkelaars om hun Android-apps te testen.

Waarom Android op een pc gebruiken

Zoals je kunt lezen zijn er best wat manieren om Android op een PC te gebruiken. Waarom je dat zou doen? Ontwikkelaars vinden het fijn, omdat ze zo hun apps op een computer goed kunnen testen op fouten. Ze zien zo sneller of er iets mis mee is en wat er verbeterd moet worden.

Ook voor mensen die graag spelletjes spelen is Android op een pc interessant. Sommige games zijn alleen voor Android beschikbaar. Door het besturingssysteem op je computer te gebruiken, speel je een spel met het gemak van je toetsenbord en muis. Handig als je online de snelste en beste wilt zijn! Daar kan een telefoon niet altijd aan tippen. Hoe snel toptoestellen als de Samsung Galaxy S21 of OPPO Find X3 Pro ook zijn. Wil je juist je Android toestel koppelen aan je pc? In dt blog lees je daar alles over!

Deel dit artikel