T-Mobile blog Founders blog
android tv
Overzicht Thuis

Android TV: alle mogelijkheden op een rij

16-06-2021 Leestijd: 3 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
16-06-2021 Leestijd: 3 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Android ken je natuurlijk van smartphones en tablets. Maar wist je dat dit besturingssysteem ook voor televisies wordt gebruikt? Je hebt alle functionaliteiten van Android, maar dan op het grote scherm. Ben je op zoek naar een nieuwe smart-tv of wil je je huidige televisie uitbreiden? Dan is Android TV absoluut iets om je in te verdiepen. Lees snel verder.

Wat is Android TV?

Android TV is een besturingssysteem voor smart-tv’s. In sommige televisies zit Android TV ingebouwd, maar je kunt ook een tv-box (zoals de Nexus Player) kopen en koppelen aan je huidige televisie met HDMI-ingang. Android TV is te besturen via een afstandsbediening (van je tv-box of televisie), spraakbesturing en via je smartphone.

De voordelen van een Android TV

Met Android TV kun je veel meer dan alleen televisiekijken. Hét voordeel is dat je er apps op kunt gebruiken. Handig om makkelijk een nieuwe film op Netflix of een spannende Videoland-serie te kijken. Of je favoriete game te spelen op het grote scherm! Wat je er precies mee kunt? Wij hebben alle voordelen van een Android TV voor je op een rijtje gezet.

Ingebouwde Chromecast

Makkelijk vanaf je telefoon een film of serie naar je televisie streamen? Dat kan met een Chromecast. Het voordeel van een Android TV is dat je geen aparte Chromecast meer nodig hebt. Deze is namelijk al ingebouwd. Ideaal om wat leuke YouTube-video’s achter elkaar af te spelen.

android tv ingebouwde chromecast

Apps en games uit Google Play Store gebruiken

Je favoriete smartphonegame op groot scherm spelen? Of een handige app van je telefoon óók op je televisie gebruiken? Heel veel apps en games uit de Google Play Store kun je ook op je televisie met Android TV gebruiken.

Scherm van je telefoon delen

Of wat dacht je van je vakantiefoto’s op groot scherm delen? Met Android TV toon je makkelijk het scherm van je telefoon op de televisie. Zo kun je je opgenomen video’s van je Samsung Galaxy S21 5G afspelen op groot beeld. Leuk als je het familieweekend wil herbeleven.

Televisie bedienen met spraakbesturing

Je kunt je Android TV natuurlijk bedienen met je afstandsbediening of smartphone, maar steeds meer televisies met Android TV ondersteunen spraakbesturing. Zoals je jouw Google Home bedient met ‘OK Google’, kan dat ook met een Android TV. Wat dacht je van: ‘Hey Google, start Netflix’, of: ‘Hey Google, spoel door’. Superhandig, toch?!

Ook je niet zo slimme tv is nu slim

Android TV biedt zoveel handige opties, het is een echte aanwinst. Maar zie je het niet zitten om meteen een nieuwe televisie te moeten kopen? Je kunt ook een tv-box met Android TV aanschaffen en deze aansluiten op je huidige televisie. Zo is je niet zo slimme televisie ineens een stuk slimmer.

Het verschil tussen Android TV en Chromecast

We noemden het hierboven al: de ingebouwde Chromecast. Fijn als je een YouTube-filmpje naar je telefoon wilt streamen. Natuurlijk kun je een Chromecast ook los kopen, maar een Android TV biedt veel meer handige mogelijkheden.

Een Chromecast is alleen te gebruiken in samenwerking met de cast-functie op je telefoon, tablet of laptop. Je kunt ‘m dus niet bedienen met je afstandsbediening. Een Android TV kun je ook zonder smartphone bedienen. Bovendien stream je met een Chromecast maar tot een Full HD-resolutie van 1080p, terwijl een Android TV 4K ondersteunt. Een ander groot verschil is dat je op een Android TV apps en games kunt gebruiken. Met een Chromecast kun je alleen beeld vanuit apps op je telefoon afspelen op je tv.

Google TV: niet te verwarren met Android TV

Naast Android TV is er ook nog Google TV. Dat lijkt hetzelfde, maar is het niet. Google TV is een interface voor Android TV: een visuele verbetering die ervoor zorgt dat het extra makkelijk werkt en je vindt er sneller dingen mee. Het is dus bedoeld om je Android TV te optimaliseren. Wil je de optimale ervaring? Kies dan voor een Android TV mét Google TV.

Je televisie upgraden met Android TV

Met T-Mobile interactieve tv bepaal je natuurlijk al zelf de tv-gids voor je televisieavond. Een Android TV is daarop een mooie aanvulling. Je gebruikt apps en games van je telefoon en kijkt in hoge kwaliteit tv, zonder dat je daarvoor je smartphone nodig hebt.

Als je niet voor een hele nieuwe televisie wilt gaan, is een Android TV-box een goede oplossing. En het mooie is: tussen de 50 en 150 euro kun je er al een kopen om aan te sluiten op je televisie. Als dat geen kijkplezier oplevert!

Deel dit artikel