Precies een jaar geleden vierden we op ons hoofdkantoor dat we een landelijk dekkend 4G-netwerk hadden. Voetjes omhoog en genieten van een glas champagne, zou je zeggen. Niet dus! Onze netwerkmensen zijn direct weer aan de slag gegaan met het moderniseren van de antennes in de hoogspanningsmasten om onder andere  ‘carrier aggregation’ mogelijk te maken. Wat dat is en wat jij er aan hebt? We leggen het je graag uit.

Het moderniseren van de antennes is nodig om de dekking en capaciteit nog verder te verbeteren om nóg hogere snelheden te bieden. Sinds dit jaar werken we daarom hard om onder andere de antennes in de hoogspanningsmasten aan te passen. Dat is wel een ingewikkelde klus, omdat zorgen voor elektriciteit immers het belangrijkste doel van deze masten is. Daarom moeten we als provider voldoen aan strenge regels, waardoor zo’n project soms jaren duurt.

Zo moet door een ingenieursbureau getoetst worden of de hoogspanningsmast wel geschikt is voor een antenne. Hierdoor ontstaat de kans dat de mast versterkt moet worden, wat weer extra kosten met zich meebrengt. Daarnaast zijn er strenge veiligheidseisen, zo mogen we enkel werken met gecertificeerde bedrijven. Zij hebben monteurs in dienst die speciale klimopleidingen hebben gehad. En vaak moeten hoogspanningslijnen ook nog eens uitgeschakeld worden. Dat kan alleen op vastgestelde tijden, mits er bijvoorbeeld geen elektriciteitsstoringen zijn.

300Mbs dankzij Carrier aggregation

Net als in de rest van ons netwerk worden in de hoogspanningsmasten antennes geplaatst die drie frequenties kunnen uitzenden: 900Mhz, 1800Mhz en 2100Mhz. Deze frequenties kunnen we bundelen, dat heet carrier aggregation. Hierdoor kunnen we recordsnelheden tot wel 300 Mbps halen. Daarmee verbeteren we in de buitengebieden – waar de hoogspanningsmasten vaak staan – de dekking, snelheid en capaciteit aanzienlijk. In samenwerking met onze partners doen we dit in recordtempo!

Wanneer de modernisatie van de opstelpunten in de hoogspanningsmasten klaar is, hebben de netwerkcollega’s geen tijd om onderuit te zakken. We blijven er alles aan doen om de ervoor te zorgen dat wij het beste netwerk hebben. Zo geven we dit jaar nog eens 1250 andere antennes een upgrade waardoor ook hier carrier aggregation mogelijk wordt.

Wil je weten hoe dat plaatsen van nieuwe apparatuur in hoogspanningsmasten er precies uitziet? We maakten deze gave film om het je te laten zien.

Beeld: Shutterstock