Dankzij de inzet en geloof van een aantal IT-collega’s kan ik vandaag met trots bekend maken dat we onze API beschikbaar stellen! We bekijken graag met onze klanten en leveranciers de mogelijkheden om onze diensten met derden te koppelen.

Al sinds november 2011 pionierden een aantal IT helden binnen T-Mobile met het idee om een API beschikbaar te stellen. En vanaf vandaag is het dus zo ver! Dit kan wat ons betreft leiden tot een geheel nieuwe My T-Mobile app voor en door de klanten. Of denk aan een zakelijke integratie met SalesForce, SAP of andere zakelijke systemen. Onze API is er klaar voor.

Samen nieuwe dingen ontwikkelen

Nu is onze API al een tijdje online en kun je je afvragen wat hier de nieuwswaarde van is. Vanuit techniek is dit inderdaad niets nieuws. Wel is het zo dat we de CAPI nu meer op de voorgrond van onze ontwikkeling gaan zetten. Samen kunnen we meer, het ontwikkelen van diensten voor klanten vanuit een ivoren toren is achterhaald. We willen samenwerken, faciliteren, luisteren en leren. Want daar vanuit ontstaan mooie nieuwe dingen.

Onze (C)API

Onze CAPI, onze benaming voor de Customer API bij T-Mobile, is te vinden op https://capi.t-mobile.nl.
In 2011 begonnen we met versie 1.0 als ingang voor ‘trusted partners’. Inmiddels zijn we bij versie 1.9 en staan voor de komende releases de volgende changes en demands op onze backlog:

  • Differentiatie in rechten van gebruik.
  • Ondersteuning van populaire “frameworks” en codetaal, bijvoorbeeld PHP (Server side), AngularJS (Javascript / client-side) en python.
  • Meerdere product feeds (denk aan onze nieuwe uur, dag en weekend bundels)

Heb je zelf nog aanbevelingen of wensen? Post ze even onder dit blog, dan kijken we of we jouw wensen in deze release mee kunnen nemen.

Toestemming

Om onze API te gebruiken willen we nu even persoonlijk contact maken met de aanvragers. Waarom? Gewoon eerst even kennis maken en luisteren waar we kunnen helpen.Via https://capi.t-mobile.nl/documentation/contact kun je een key aanvragen en neem ik zo snel mogelijk contact met je op.

Toepassingen

We bereiden een paar toepassingen voor waar onze klanten de komende weken al mee aan de slag kunnen:

  • IFTTT (IfThisThenThat)
    Er komt een recipe beschikbaar dat direct aansluit op onze CAPI. Ga je gang, koppel je verbruik gerust aan je Lampen met HUE 😉
  • GitHub
    We hebben een eigen Github omgeving. Je kunt er terecht voor een basisversie van de My-T-Mobile App inclusief een Android SmartWatch-versie.

Zo ver mijn update voor nu! Zoals eerder aangegeven, voor meer informatie neem een bezoekje aan https://capi.t-mobile.nl of laat je reactie onder dit artikel achter. Ik ben erg benieuwd naar de verzoeken die binnen gaan komen en we staan klaar om met onze klanten en leveranciers de weg forward in te slaan!

Beeld: Shutterstock