T-Mobile blog Founders blog
apple carplay
Overzicht Mobiel

Wat is Apple CarPlay en wat kun je ermee?

02-02-2021 Leestijd: 3 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
02-02-2021 Leestijd: 3 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

We zijn met z’n allen vaker wel, dan niet online. En meestal op onze smartphone. Behalve in de auto, natuurlijk. Achter het stuur gebruik je je telefoon natuurlijk niet. Toch kun je je telefoon gebruiken om je auto ook de digitale snelweg op te sturen: met Apple CarPlay. Dit blog gaat over de mogelijkheden van dit slimme autosysteem.

Wat is Apple CarPlay?

Apple CarPlay is een slim autosysteem om je auto via een iPhone te verbinden met internet. Het maakt gebruik van een touchscreen in het middenpaneel van het dashboard. Op die manier gebruik je op een veilige manier functies van je auto, op het grote scherm van je auto.

Apple CarPlay: de mogelijkheden

Met Apple CarPlay gebruik je functies van je iPhone voor je auto. Hiermee is je auto een stukje slimmer en gebruiksvriendelijker. Een aantal mogelijkheden zorgt daarvoor.

Altijd de snelste route en actuele file-informatie

Navigatie-apps, zoals Apple Maps en Google Maps, zijn geschikt voor Apple CarPlay. Handig, want dit betekent dat je superslimme navigatie hebt! Zeker als je telefoon is verbonden met ons 5G-netwerk, want op die manier krijgt je auto supersnel de laatste verkeersinformatie binnen. Je navigatie-app past daar je route op aan, zodat je minder kans hebt om in de file te staan. Handig!

Bellen via het geluidssysteem van je auto

Je gebruikt je telefoon natuurlijk niet als je achter het stuur zit. Met Apple CarPlay kun je ‘m alsnog op een veilige manier gebruiken. Zo kun je handsfree bellen via het geluidssysteem van je auto. Ook op een drukke weg hoor je zo precies wat de ander zegt.

Muziek luisteren via het geluidssysteem van je auto

Heb je Apple Music of een andere muziek-app, zoals Spotify, op je iPhone? Goed nieuws: je kunt dan via het geluidssysteem van je auto muziek of podcasts luisteren. Dat maakt de rit toch een stukje fijner. Met je favoriete muziek of podcast gaat de tijd altijd nét wat sneller, toch?

Spraakgestuurd berichtjes sturen

Met Apple CarPlay is whatsappen achter het stuur niet meer uit den boze. Met het slimme autosysteem kun je via Siri berichtjes vesturen naar je contacten. Onder andere met WhatsApp en de gewone berichten-app van je iPhone.

Handige Apple CarPlay-apps

Je kunt allerlei apps van je iPhone ook gebruiken met Apple CarPlay. Google Maps, Spotify en WhatsApp hadden we al genoemd, daarom zetten we hieronder nóg eens drie andere apps die ook super handig zijn!

TuneIn: extra veel radiozenders

Het vinden van nieuwe radiostations is normaal gesproken in je auto nogal een gedoe. De juiste frequentie vinden. De zender vervolgens onder een sneltoets zetten … dat kan handiger, toch? Klopt! Met TuneIn luister je via internet naar vrijwel elk mogelijk radiostation. Slim als je je vaste zender even beu bent en iets nieuws wilt ontdekken.

Flitsmeister: bewust onderweg

Zeker nu de maximumsnelheid in Nederland is verlaagd van 130 naar 100 kilometer per uur, is het opletten geblazen bij flitspalen en trajectcontroles. Flitsmeister houdt je hiervan op de hoogte, zodat je niet een boete pakt omdat je per ongeluk iets harder rijdt dan mag.

Audible: onderweg een boek lezen

Een boek lezen achter het stuur? Ook dat kan met Apple CarPlay gewoon. Audible is een app vol met luisterboeken. Heb je een lange rit voor de boeg? Dan is Audible hartstikke handig om de tijd te doden. Voor je het weet ben je een boel hoofdstukken verder en arriveer je op je bestemming.

apple carplay apps

Welke auto’s ondersteunen Apple CarPlay?

Apple CarPlay bestaat sinds 2014 en inmiddels zijn meer dan zeshonderd typen auto’s geschikt voor het slimme autosysteem. Te veel om hieronder op te sommen. Apple heeft een actuele lijst met auto’s die geschikt zijn voor Apple CarPlay.

Welke iPhones zijn geschikt voor Apple CarPlay?

Zonder iPhone geen werkend Apple CarPlay. Ben je benieuwd of jouw iPhone geschikt is voor dit slimme autosysteem? Goed nieuws: elke iPhone vanaf de iPhone 5 uit 2012 is er geschikt voor.

Ook handig voor Apple CarPlay

Met Apple CarPlay is je auto ook online op de digitale snelweg. Met 5G van T-Mobile is je wagen verbonden met het nieuwste, beste geteste mobiele netwerk van Nederland. In combinatie met een Unlimited abonnement is Apple CarPlay ideaal, want zo hoef je je tijdens het navigeren en streamen nooit zorgen te maken om je verbruik. Hartstikke handig voor Apple CarPlay!

Deel dit artikel