Populaire zoekopdrachten

t-mobile-default
Overzicht Geen categorie

Zo bereiden Apple en Microsoft zich voor op een wereld zonder pc’s

28-06-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
28-06-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

De computer zoals we die kennen verdwijnt steeds meer naar de achtergrond. Wat betekent dat voor grootmachten als Apple en Microsoft?

Sinds de introductie van de iPhone maken we voor steeds meer dingen gebruik van onze smartphone, terwijl ook producten als de Microsoft HoloLens en Amazon Echo ervoor zorgen dat de traditionele computer voor veel taken overbodig wordt. Sterker nog: de computer van nu ziet eruit zoals jij wilt dat-ie eruit ziet.

Microsoft en Apple doen er alles aan om ervoor te zorgen dat zij uiteindelijk als de grote winnaar uit de bus komen, na de enorme veranderingen die nu plaatsvinden. De positie van Apple is uniek. Het bedrijf verdient dankzij de iPhone miljarden, maar wil het dat zou houden, dan zal het ervoor moeten zorgen dat ontwikkelaars apps blijven bouwen voor zijn smartphones.

Het antwoord? Swift, de nieuwe programmeertaal voor iOS-apps. Het werkt sneller en beter, terwijl de taal ook nog eens eenvoudiger te leren is. In iOS 10 kunnen zelfs kinderen met Swift aan de slag. Inmiddels is Swift open source, zodat je de taal ook kunt gebruiken voor apps op Android en Linux.

Microsoft heeft andere plannen, zoals het met Windows 10 al heeft laten zien. Dat besturingssysteem werkt op je computer, tablet, telefoon, console of slimme apparaten. Zij kiezen dus niet voor één programmeertaal, maar voor één OS. Daarnaast stellen ze allerlei interessante tools ter beschikking aan ontwikkelaars, zoals Xamarin. Hiermee kun je apps eenvoudig omzetten van Windows naar iOS en Android.

Microsoft maakt het zo eenvoudiger dan ooit om apps te maken voor meerdere platformen, terwijl het cloudplatform Microsoft Azure als basis dient voor opslag en het verwerken van informatie. Ook als je op die manier een app voor iOS ontwikkeld is Microsoft tevreden, want je maakt uiteindelijk gebruik van hun diensten.

Kortom: de twee grootste namen uit de computer-industrie zetten vol in op de toekomst. Het kan alle kanten op gaan, maar Microsoft en Apple hebben in ieder geval een totaal eigen manier om zich klaar te maken voor wat komen gaat.

Deel dit artikel