T-Mobile blog Founders blog

Populaire zoekopdrachten

apple homekit
Overzicht Thuis

Alles over Apple HomeKit

10-01-2022 Leestijd: 4 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
10-01-2022 Leestijd: 4 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Je iPhone als afstandsbediening van je huis? Met Apple HomeKit kan het. Een slimme keuze als je slimme apparaten bij je thuis op afstand wilt bedienen. Van de thermostaat tot de verlichting en van je televisie tot het alarm.

Wat is Apple HomeKit?

Apple HomeKit is een smart home systeem waarmee je slimme of draadloos verbonden apparaten thuis bestuurt. Dit kan via je iPhone, die als afstandsbediening werkt voor HomeKit. Met een druk op de knop of met een spraakopdracht via Siri.

Een Apple TV (van de vierde generatie of nieuwer) en een HomePod kun je ook gebruiken als aanspreekpunt voor Apple HomeKit. Je bestuurt slimme apparaten thuis door tegen de Apple TV of HomePod te praten.

Zo werkt HomeKit van Apple

Centraal voor het gebruik van Apple HomeKit is de Woning app op je iPhone, iPad of Mac. Daar kun je slimme apparaten aan koppelen. Op die manier maak je deze onderdeel van je smart home en zijn ze te bedienen via de Woning app, Apple TV of HomePod.

Dit heb je nodig voor Apple HomeKit

Je kunt met Apple HomeKit je woning zo slim maken als je maar wilt. Het is een heel toegankelijk smart home systeem om je woning smart te maken. Wat je nodig hebt?

 • Een iPhone, iPad of Mac
 • De Woningen app
  • Om je slimme apparaten te koppelen met Apple HomeKit.
  • Om ze via Siri te bedienen.
 • Optioneel: Apple TV of HomePod
  • Deze kun je als smart home speakers gebruiken om je slimme apparaten met spraak te bedienen.
apple homekit homepod apple tv

Goed om te hebben: Glasvezel. Dat zit zo. Alle slimme apparaten hebben een internetverbinding nodig om hun werk te doen en om gekoppeld te zijn aan Apple HomeKit. Die verbinding moet zo stabiel en snel mogelijk zijn. Daarom is Glasvezel het beste internet voor een smart home.

Glasvezel heeft de hoogste uptime en meest stabiele verbinding. Dat komt omdat het netwerk nieuwer is dan andere vaste netwerken en omdat je je eigen aansluiting hebt. Je internetsnelheid wordt zo niet beïnvloed als de rest van de buurt ook online is. Zo weet je zeker dat je genoeg bandbreedte hebt voor al je met Apple HomeKit verbonden apparaten.

Postcodecheck

Glasvezel is het meest betrouwbare vaste netwerk. Ideaal voor Apple HomeKit en je smart home, want zo heeft elk slim apparaat de internetsnelheid die het nodig heeft. Check nu binnen 1 minuut of Glasvezel op je adres beschikbaar is.

Slimme manieren om HomeKit te gebruiken

Koppelen van slimme apparaten die geschikt zijn voor Apple HomeKit is zo gebeurd. Aan jou daarna de taak je woning er ook écht slimmer mee te maken. Apple heeft daar handige manieren voor.

Groepen

Het is handig om slimme apparaten te bundelen in groepen. Op die manier zet je bijvoorbeeld met een druk op de knop alle verlichting uit. Of doe je alle gordijnen dicht.

Kamers

Elk toegevoegd smart home product kun je toewijzen aan kamers. Handig, want zo begrijpt HomeKit precies wat je bedoelt als je een opdracht geeft. Hij weet dan precies welk licht aan moet als je vraagt of de verlichting in de slaapkamer aan kan. Of welke slimme radiator hij moet activeren om de radiator in de badkamer aan te zetten.

Zones

Naast groepen en kamers werkt Apple HomeKit ook met zones. Zo kun je alle apparaten op de begane grond aan dezelfde zone toevoegen. Datzelfde geldt voor bijvoorbeeld de eerste verdieping, schuur, tuin of zolder.

Automatisering

Met Apple HomeKit kun je zelf je slimme apparaten opdrachten geven. Dat is leuk, maar of het ook heel ‘slim’ is? Een slim huis is pas écht smart als het je voor is, toch? Met de automatiseringsfunctie help je HomeKit daarbij.

Zo kun je instellen dat verlichting op een bepaald tijdstip uit gaat. Of dat de kachel op een bepaald tijdstip aan gaat, zodat je altijd wakker wordt in een warm huis. Het is helemaal aan jou.

Welke Apple HomeKit producten zijn er?

Je kunt een heleboel slimme apparaten koppelen aan een smart home systeem als Apple HomeKit. Hieronder staan ze op een rij:

 • Alarmen: handig om je huis slim te beveiligen.
 • Camera’s: om te zien wie er voor de deur staat of ter preventie van inbraak.
 • Verlichting: die bedien je via Apple HomeKit allemaal met een druk op de knop.
 • Stopcontacten: zo zijn ook niet-slimme apparaten ‘smart’. Die klassieke lamp is zo ook makkelijk op afstand aan en uit te zetten.
 • Bewatering: handig om het bewateringssysteem van je tuin op afstand aan te zetten.
 • Sensoren: onder andere voor de veiligheid in je woning, zoals slimme rookmelders. Met contactsensoren weet je of de ramen en deuren thuis zijn gesloten.
 • Klimaatbeheersing: zoals slimme thermostaatkranen. Zo bepaal je op je iPhone per kamer de gewenste temperatuur.

Naast deze producten zijn er nog andere manieren om je woning slim te maken met behulp van Apple HomeKit. Zo kun je op afstand je slimme televisie bedienen, wanneer die een Apple TV heeft. Ideaal om op aanvraag je favoriete serie verder te kijken.

Energie besparen met je smart home

Een smart home is er niet alleen voor de leuk en voor het makkelijke. Wist je dat het je ook helpt om energie te besparen? Daar zijn allerlei handige smart home producten voor. Ook voor Apple HomeKit.

Postcodecheck

Glasvezel is het meest betrouwbare vaste netwerk. Ideaal voor Apple HomeKit en je smart home, want zo heeft elk slim apparaat de internetsnelheid die het nodig heeft. Check nu binnen 1 minuut of Glasvezel op je adres beschikbaar is.

Deel dit artikel