Populaire zoekopdrachten

Overzicht Innovatie

Kopen van apps blokkeren voor kinderen: mijn tip!

09-03-2015 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
09-03-2015 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

‘13% van de 1-jarigen speelt met een tablet’ lees ik op de website van Onderwijs voor een Nieuwe Tijd (O4NT). “Dat valt me nog mee”, hoor ik mezelf denken. De wereld van een peuter is aardig veranderd sinds ik zelf bezig was met mijn eerste stapjes. Ik zie het bij mijn eigen kinderen. Mijn jongste dochter van 1 jaar bijvoorbeeld, die met haar vingertjes over het beeldscherm van onze TV wil swipen omdat ze niet beter weet. En dit is een TV waarvan ik dacht dat we daarmee de laatst technologie in huis hadden gehaald. Er zit zelfs WiFi op.

Op het gebied van telefoons is er ook wel wat veranderd. Mijn eerste telefoon was een Fisher Price met draaischijf. De eerste telefoon van mijn dochters wordt zonder twijfel een smartphone. Prachtig dat mijn kinderen meegaan in de laatste technologieën. Maar hoe ga ik hier zelf mee om? Geen vraagstuk wat zomaar uit de lucht komt vallen, er is een hele directe aanleiding.

Geen paniek

Bij het checken van mijn creditcard gegevens staat daar ineens een klein bedrag in het rijtje uitgaven. Het gaat om een bedrag van € 1,80, dus geen paniek, maar toch gaan er wat alarmbellen af. Wat is dit voor een raar bedrag en aan wie heb ik dit betaald?

Na wat uitzoekwerk kom ik er achter dat het gaat om een aankoop vanuit een app op mijn iPhone of iPad. Ik kom al snel tot de conclusie dat één van mijn dochters de boosdoener is. Ik ben zelf namelijk vooral fan van gratis apps en weet dat ik niks gekocht heb. Oeps, zo snel kan dat dus gaan. Nu is de schade beperkt, maar als je niet oplet kan dit oplopen tot veel hogere bedragen.

Apps kopen blokkeren: de oplossing

apps kopen blokkeren voor kinderen

Ik vind het mijn verantwoordelijkheid hier iets mee te doen, niet die van mijn dochters. De jongste kan tenslotte nog niet eens lezen. Dus snel google ik naar een oplossing en die blijkt verrassend simpel. Je kan in je smartphone en tablet aankopen vanuit een app heel gemakkelijk blokkeren. De makkelijkste beschrijving vond ik op veiliginternetten.nl. Per telefoonmerk staat hier kort en bondig beschreven welke stappen je moet doorlopen.

Voor mijn iPhone en iPad gaat het zo:

Ga naar Instellingen;  tik op ‘Algemeen’; tik op ‘Beperkingen’; tik dan op ‘Schakel beperkingen in’, voer een code in en zet ‘Kopen vanuit apps’ uit.

Heb je geen iPhone maar een Android? Stel dan een wachtwoord in, we leggen je deze tip graag uit. Ook voor Windows Phones is het mogelijk om een pincode in te stellen.

Zo, die heb ik in ieder geval getackeld! Geen onverwachte in-app kosten meer voor mij. Heb jij nog meer tips voor het gebruik van je smartphone of tablets door je kids? Laat het me hier onder weten.

Deel dit artikel