Populaire zoekopdrachten

t-mobile-default
Overzicht Geen categorie

Audi komt volgend jaar met auto die tegen verkeerslichten ‘praat’

16-08-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
16-08-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Rij je in de toekomst in een Audi, dan kun je gaan merken dat de auto het gesprek aan gaat met zijn omgeving. Het bedrijf start eind dit jaar namelijk met de presentatie van een ‘pratende auto’, die je gaat vertellen hoe lang het nog duurt voordat het verkeerslicht weer op groen springt. De auto gaat signalen ontvangen uit die verkeerslichten, waardoor op een display in je auto te zien is wanneer je weer gas kunt geven.

De technologie wordt beschikbaar op verschillende modellen die dit najaar in de showrooms in de Verenigde Staten te vinden zullen zijn. Deze techniek, waarbij auto’s met hun omgeving communiceren, wordt ook wel V2I-communication (vehicle to infrastructure) genoemd. De uitrol voor dit systeem wordt gezien als een potentieel belangrijk onderdeel voor volledig zelfrijdende auto’s. Door niet alleen met de omgeving, maar ook met andere voertuigen (V2V, wat staat voor vehicle to vehicle communication) te praten, moet het uiteindelijk makkelijker worden om een compleet verkeerssysteem van zelfrijdende auto’s te ontwerpen.

Zodra de auto’s in 2017 op de markt komen, zullen ze in verschillende Amerikaanse steden met de verkeerslichten kunnen praten. In het grootste deel van het land en bijvoorbeeld in Nederland wordt de technologie helaas niet ondersteund. Verkeerslichten de functie immers moeten aanbieden en ook nog de juiste technologische standaard ondersteunen. Of V2I inderdaad de toekomst is van zelfrijdende auto’s is overigens nog maar de vraag: critici zeggen dat de technologie daarvoor zich vooral ín de auto moet bevinden. Mocht de communicatie tussen auto en verkeerslicht immers om wat voor reden dan ook niet werken, dan sta je alsnog met lege handen. Daarnaast is het een stuk minder complex om uit te rollen.

Deel dit artikel