T-Mobile blog Founders blog
hoe authenticator instellen
Overzicht Innovatie

Authenticator instellen? Zo doe je dat

06-01-2022 Leestijd: 3 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
06-01-2022 Leestijd: 3 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Je onlineaccounts extra goed beveiligen. Je doet het met tweestapsverificatie. Met deze inlogmethode vul je niet alleen een wachtwoord in, maar ook een code. Die ontvang je per sms of, en dat is veiliger, genereer je met een Authenticator app. Zo krijgt niemand toegang tot je account. Zelfs niet als ze je wachtwoord weten. In dit blog lees je hoe een Authenticator instellen werkt.

Wat is een Authenticator app?

Een Authenticator is een app die inlogcodes genereert voor accounts die je hebt beveiligd met tweestapsverificatie. Je gebruikt de app om de code te zien die je moet invoeren nadat je je wachtwoord hebt ingevuld. Google Authenticator, Microsoft Authenticator en LastPass Authenticator zijn goede, veilige Authenticator apps.

Hoe werkt inloggen met een Authenticator?

Inloggen met behulp van een Authenticator app is simpel. Het is een extra stap die je moet voltooien om in te loggen op een account waarvoor je tweestapsverificatie hebt ingesteld. Eerst voer je je gebruikersnaam en wachtwoord in. Nadat je dit succesvol doet, vraagt de dienst waarop je inlogt je om een code.

Dit is het moment dat je de Authenticator app op je telefoon opent. Bij de naam van de dienst vind je een code die elke dertig seconden vernieuwt. Deze code vul je in en daarna heb je toegang tot het account.

Authenticator instellen in 3 stappen

Je weet nu hoe inloggen met een Authenticator werkt. Dit kun je pas doen als je de Authenticator app instelt en bij accounts tweestapsverificatie hebt ingesteld. Belangrijk: geef bij het instellen van tweestapsverificatie aan dat je dit met behulp van een Authenticator wilt doen.

Stap 1: Een Authenticator downloaden

Download een Authenticator app voor je telefoon, zoals die van Microsoft, Google of LastPass. Open de app en doorloop de instellingen. Bij sommige kun je een account aanmaken, maar dit hoeft niet altijd.

Het is slim om een account aan te maken. Zo kun je beveiligingscodes ook op andere apparaten genereren. Handig als je je telefoon kwijtraat. Want onthoud: zonder codes geen toegang tot een account.

authenticator instellen

Stap 2: Tweestapsverificatie instellen voor een account

Je Google-account, WhatsApp, Instagram, Facebook: je kunt ze allemaal beveiligen met tweestapsverificatie en een Authenticator. In dit blog lees je hoe je tweestapsverificatie instelt voor verschillende diensten. Geef daarbij aan dat je tweestapsverificatie met behulp van een Authenticator wilt instellen.

Stap 3: Account toevoegen aan je Authenticator app

Tijdens het instellen van tweestapsverificatie voeg je het betreffende account toe aan je Authenticator app. Vaak doe je dit door een QR-code te scannen of door vanuit het account de Authenticator app te laten openen.

Scan je een QR-code? Zo werkt het:

  • Open dan de Authenticator app op je telefoon.
  • Druk op het plusje om een account toe te voegen.
  • Druk op de mogelijkheid om QR-codes te scannen.
  • Mik je telefooncamera op de QR-code.
  • Het account is toegevoegd. Je ziet ’m nu terug in de app met daarbij ook de zescijferige code.

Wanneer je op je telefoon tweestapsverificatie instelt voor een account, kun je de Authenticator automatisch laten openen om het account toe te voegen. In de Authenticator app hoef je dan alleen maar te bevestigen dat je het account inderdaad wilt toevoegen. Makkelijk geregeld.

Nooit te laat om te beginnen

Gebruik je nog geen tweestapsverificatie? Je kunt er op elk moment mee beginnen. Dat is verstandig. Zeker als je hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts gebruikt. Tweestapsverificatie voorkomt dan dat iemand toegang tot al deze accounts kan krijgen. Je zult merken dat het instellen snel is geregeld. Of je nu een iPhone of een Android apparaat hebt, zoals een telefoon van Samsung of OPPO.

Aan de slag!

Deel dit artikel