T-Mobile blog Founders blog
bandbreedte
Overzicht Thuis

Dit moet je weten over bandbreedte

27-07-2021 Leestijd: 3 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
27-07-2021 Leestijd: 3 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Snel en stabiel internet voor al je apparaten. Op elk moment? Het kan als je genoeg bandbreedte hebt. In dit blog lees je wat dit is, waarom het belangrijk is én welk type internet de beste bandbreedte biedt.

Wat is bandbreedte?

Bandbreedte is de hoeveelheid data die je tegelijkertijd via je internetverbinding kunt versturen en ontvangen. Het bepaalt hoe snel een site laadt, hoe snel je een video verstuurt en hoe lang het duurt om een groot bestand uit de cloud te downloaden. De bandbreedte wordt berekend op basis van hoeveel data er per seconde wordt verstuurd of ontvangen. Van kilobytes en megabytes tot gigabytes en terabytes.

wat is bandbreedte

Waarom is bandbreedte belangrijk?

Bandbreedte is heel belangrijk in de wereld van internet. Het zegt hoe snel je internetverbinding daadwerkelijk is. Heb je thuis veel apparaten die internet gebruiken? Met meer bandbreedte heb je sneller en stabieler internet voor meer apparaten.

Dat is goed om te weten, want Nederlandse huishoudens krijgen elk jaar meer online apparaten. Daarom wordt bandbreedte – en het genoeg hebben daarvan – steeds belangrijker. Niet alleen je computer is meer online. De meeste mensen hebben een smartphone: ook apparaten die je internetverbinding (via wifi) gebruiken. Daarnaast zijn er steeds meer slimme apparaten thuis. Met de slimme thermometer zit je er altijd warmpjes bij. De slimme deurbel toont je wie er aan de deur staat. En met een druk op je smartphone zet je jouw slimme verlichting aan. Om het nog maar niet te hebben over een robotstofzuiger, slimme grasmaaier en slimme koelkast.

Al deze apparaten hebben een deel van jouw internetverbinding nodig om goed te werken: bandbreedte. Hoe meer bandbreedte, hoe meer apparaten stabiel internet hebben. Hoe meer bandbreedte, hoe beter jij tegelijkertijd kunt videobellen, online gamen en downloaden zonder te haperen.

Het verschil tussen bandbreedte en internetsnelheid

Bandbreedte is iets anders dan je internetsnelheid. Al heeft het er wel veel mee te maken. Internetsnelheid bepaalt hoe snel je internetverbinding in theorie kan zijn. Dit wordt aangegeven als je een internetabonnement afsluit. Bandbreedte bepaalt hoe snel je internetverbinding daadwerkelijk is.

Welke internetsnelheid heb ik nodig?

Waarom is hier een verschil tussen?

Bandbreedte bepaalt hoe snel je internet is. Aan je internetverbinding zit een maximum van hoeveel data het tegelijkertijd kan versturen en ontvangen. Wanneer je de internetverbinding deelt met anderen, heb je minder bandbreedte tot je beschikking. Het resultaat? Langzamer internet.

Bandbreedtebeïnvloeders: dit zijn ze

Voor zo snel mogelijk internet wil je jouw verbinding met zo min mogelijk anderen delen. Soms kan dat wel. Soms ook niet. Je hebt te maken met verschillende bandbreedtebeïnvloeders.

Bandbreedtebeïnvloeders bij je thuis

De bandbreedtebeïnvloeders waaraan je wat kunt doen? Die zitten bij je thuis. Zo kan het streamen van een nieuwe film op Netflix gaan haperen als iemand anders grote bestanden downloadt. En als weer iemand anders via wifi videobelt. Je deelt samen een internetverbinding en jullie hebben allemaal een beetje bandbreedte nodig. Omdat er aan je bandbreedte een maximum zit, kun je niet altijd met meerdere mensen één internetverbinding intensief gebruiken.

Bandbreedtebeïnvloeders buiten de deur

Ook buitenshuis zijn er beïnvloeders van bandbreedte. Dat merk je vooral bij Glasvezel versus kabel. Bij veel kabel-, koper- en VDSL-netwerken deel je de internetaansluiting met je buren. Jullie nemen allemaal een hapje uit dezelfde bandbreedtetaart. Neemt je buurman een stuk? Dan is er minder voor jou. Schept de rest van de straat ook op? Dan heb je nog minder. Het resultaat? Je internetsnelheid gaat omlaag naarmate meer mensen in je buurt ook online zijn.

Bandbreedte meten: zo doe je dat!

Benieuwd naar het verschil tussen je internetsnelheid en de bandbreedte? Dat doe je door een snelheidstest te doen. Je ziet dan hoe snel je down- en uploadsnelheid op dat moment daadwerkelijk zijn. Op die manier weet je hoeveel data per seconde wordt uitgewisseld. Met andere woorden: zo ontdek je de bandbreedte van jouw internetverbinding!

Uitslag binnen? Leg de resultaten naast de snelheden die je abonnement noemt. Zo zie je het verschil tussen je bandbreedte en internetsnelheid.

Altijd maximale bandbreedte met Glasvezel

Elk jaar zijn steeds meer apparaten thuis online. Elk jaar stijgt ons dataverbruik. Elk jaar stijgt daardoor onze behoefte aan meer bandbreedte. Een internetverbinding die deze groei aan kan? Dat is Glasvezel. Met dit type vast internet heb je jouw eigen aansluiting. Zo heb je geen last van bandbreedtebeïnvloeders buiten de deur. De topsnelheid van Glasvezel zit nu al op 1 Gbit/s. Dat wordt in de toekomst alleen nog maar meer. Zo heb je aan bandbreedte geen gebrek.

Postcodecheck

Altijd genoeg bandbreedte? Het kan met Glasvezel. Je eigen aansluiting op het snelste internet. Doe de postcodecheck. Zo weet je binnen 1 minuut of het op jouw adres beschikbaar is.

Deel dit artikel