Populaire zoekopdrachten

Overzicht Innovatie

Denk tijdens een BBQ mee over Internet of Things

21-06-2016 Leestijd: 1 min. Deel dit artikel
21-06-2016 Leestijd: 1 min. Deel dit artikel

Dat ‘Internet of Things’ groot gaat worden, daar zijn we bij T-Mobile van overtuigd. En dat we met narrowband-IoT (NB-IoT) een geweldige techniek in handen hebben die goedkoop, geavanceerd en efficiënt is, ook. Maar hoe kunnen we die techniek zo goed mogelijk inzetten? En wat kan T-Mobile als provider betekenen bij Internet of Things? We luisteren graag en nemen onze BBQ mee.

Ben je als ondernemer benieuwd naar de laatste innovaties op het gebied van productiviteit, technologie, groei en connectiviteit? Check dan Founders, onze zakelijke blog!

Internet of Things: vuilnisbak verstuurt melding

Internet of Things, of IoT, is een term die gebruikt wordt voor het netwerk van apparaten die via het internet ‘met elkaar praten’. Denk bijvoorbeeld aan een vuilnisbak die automatisch een melding verstuurt als deze voor driekwart vol zit of een parkeerplaats doorgeeft of deze vrij is of niet.

Het land in, workshops met BBQ

Om erachter te komen wat T-Mobile als provider kan betekenen bij Internet of Things trekken we deze zomer het land in en bezoeken we verschillende bedrijven: T-Get-Together. We houden workshops, niet in een saaie vergaderzaal, maar rondom onze speciale T-Mobile barbecue. “Met wat lekkers op de grill gaan we vervolgens in een gemoedelijke sfeer het gesprek aan over IoT”, vertelt Michiel Huisken, innovatiemanager bij T-Mobile. De aftrap voor T-Get-Together werd donderdag 16 juni gehouden op het hoofdkantoor van T-Mobile.

IoT BBQ

Onder de IKEA-kast

Bij deze sessie zijn veel geïnteresseerden aanwezig van bedrijven die met slimme sensoren aan de slag willen. Het liefst vandaag al. Veel van hen gebruiken nu de Machine 2 Machine-techniek (M2M), waarbij simkaartjes in apparaten worden geplaatst. Michiel: “Nu heb je nog dure sensoren, stroomvoorziening en abonnementen voor het gewone netwerk nodig. Bij NB-IoT zijn de sensoren goedkoper en stop je er een batterijtje in dat je over een paar jaar pas moet vervangen. Dat is veel efficiënter, omdat deze sensoren veel minder data én energie verbruiken. En het bereik is ook nog eens groter. Dus of je nu je dijk wil monitoren of een sensor onder een kast in de Ikea stopt; het werkt altijd.”

Nog geen antwoord

Tijdens de sessie vertellen de T-Mobile experts dan ook: dit is de techniek die we hebben, wat zullen we er mee doen? Michiel: “We willen weten: hoe ziet jouw business eruit? Met welk product kunnen we je bedienen? Moeten we een open netwerk bouwen, waarbij de data die de sensoren verzamelen aan iedereen beschikbaar wordt gesteld? Of gaan we gewoon abonnementen verkopen? Wat doen we met consumenten die thuis aan de slag willen?” Tijdens deze eerste T-Get-Together wordt het antwoord nog niet gevonden. Maar het gesprek is op gang gebracht. “Straks kunnen we met deze mensen samen iets ontwikkelen waar klanten, partners en T-Mobile iets aan hebben. Dan zorgen wij ervoor dat de techniek in één keer landelijk dekkend is, met een product dat past bij de toekomst. Co-creatie, dus.”

Internet of Things T-Mobile

Minder storing met Low Power Wide Area-netwerk

Voor Internet of Things is geen nieuw netwerk nodig. T-Mobile kan op haar bestaande 4G-netwerk eenvoudig NB-IoT, een Low Power Wide Area-netwerk (LPWA), uitrollen. Omdat die gebruik maakt van dezelfde 900 MHz-band, is er minder storing dan bij andere al bestaande netwerken als Sigfox en LoRa van KPN die op de ‘open’ ISM-band gebruiken. Van deze band maken bijvoorbeeld ook zendamateurs en modelvliegers gebruik. Michiel: “Vergelijk het maar met WiFi-netwerken in druk bezette gebieden. Als er heel veel van zijn, gaan die elkaar in de weg zitten en hapert de verbinding. In onze eigen 900 MHz-spectrumband ontstaan dat soort problemen niet, omdat alleen wij hier gebruik van maken.”

Wil jij of je bedrijf meedenken over Internet of Things, kennis delen en brainstormen over IoT-ideeën? Mail ons dan op iot@t-mobile.nl of reageer hieronder.

Deel dit artikel