Populaire zoekopdrachten

t-mobile-default
Overzicht Geen categorie

BBC Micro:bit: Supergoedkoop computertje voor Britse scholieren nu voor iedereen te koop

08-06-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
08-06-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

De Britse publieke omroep, de BBC, heeft eerder dit jaar één miljoen microcomputers uitgedeeld aan Britse scholieren: de BBC Micro:bit. Het idee is om de kinderen daarmee spelenderwijs in aanraking te laten komen met technologie en ze de basisprincipes van het programmeren aan te leren.

Dat dat hard nodig is vertelde Sinead Rocks, Head of Learning bij de BBC, onlangs in een interview: “Het Verenigd Koninkrijk heeft te maken met een groot tekort aan mensen met de juiste skills en dat hopen we samen met onze partners te veranderen.”

Maar al tijdens het maken van de Micro:bit bleek dat er ook bij volwassenen ,en in andere landen dan het Verenigd Koninkrijk, interesse is in de Micro:bit. En dus gaan de makers de microcomputer ook verkopen.

“Door de commerciële release krijgen ook volwassenen toegang tot het kleine programmeerbare apparaatje”, legt Rocks uit. “Het hoofddoel blijft om jongeren en kinderen iets te leren, maar uiteindelijk is de achterliggende gedachte dat iedereen hiermee de principes van het programmeren kan leren. We hopen dan ook dat oudere lerenden en families deze kans aangrijpen om hun digitale skills te verbeteren.”

En dus kun je er nu voor 13 pond, omgerekend zo’n 17 euro, één kopen. Een aantal webwinkels, waaronder The Pi Hut en Pimoroni versturen hem ook naar Nederland. Dat kost je 4 pond (ruim 5 euro).

Microbit-062TD

Verwacht geen complete computer voor dat geld. Het is een klein printplaatje met een aantal knoppen, 25 LEDjes, bewegingssensoren en aansluitingen voor andere sensoren. Via USB hang je hem aan je computer om hem te programmeren. Online zijn allemaal gratis tools en tutorials beschikbaar om ermee aan de slag te gaan.

De mogelijkheden zijn uiteindelijk eindeloos. “We hebben heel veel creatieve toepassingen gezien”, vertelt Rocks van de BBC. “Van een elektronisch scorebord voor tafelvoetbal tot luchtgitaren waarvan het geluid kan worden aangepast.”

Wat zou jij willen maken met een Micro:bit?

Deel dit artikel