Populaire zoekopdrachten

Overzicht Entertainment

Be My Eyes: Help blinden en slechtzienden

20-09-2015 Leestijd: 1 min. Deel dit artikel
20-09-2015 Leestijd: 1 min. Deel dit artikel

Een notificatie van Be My Eyes: “Peter heeft uw hulp nodig! Veeg of tik om te beantwoorden”. Peter ziet minder dan 1% en weet niet wat hij moet doen, maar met de app Be My Eyes kan ik hem uit deze onhandige situatie helpen.

Be My Eyes in het kort

Be My Eyes is een gratis app voor de iPhone waarmee je als ziend persoon een slechtziende of blinde kunnen helpen. Door deze personen te verbinden met de camera op hun telefoon, kan een blind persoon geholpen worden met eerst een onmogelijke situatie.

be my eyes

Peter heeft uw hulp nodig!

Tijdens het werk kwam ineens een oproep binnen. Ik was een beetje verbaasd; er gaat nu iemand mijn hulp nodig hebben! Zou het geen geintje zijn? Nee: ik kreeg in mijn scherm een werkblad te zien. Peter had in zijn hand een kabeltje. “Hallo? Ik heb een van mijn kabeltjes laten vallen, kun je me vertellen welke kleur deze is?” Ik zag een geel met groene kabel, en stamelde dat – nog enigszins in verbazing – naar mijn iPhone. “Oh, dat is het de aardedraad! Mooi, dan kan ik weer verder. Hier ben ik mee bezig namelijk.”
Peter is een handige klusser, dat had ik na het zien van zijn technische knutselwerk met draden meteen door. Uit nieuwsgierigheid heb ik nog even kort met hem gekletst, hij woont in Ermelo. Zijn zicht is nog maar 1%, dus voor dit soort zaken werkt de app voor hem fantastisch.

Hoe werkt het?

Na het downloaden van de Be My Eyes-app word je gevraagd: ben je een helper, of ben je blind? Op het moment van schrijven zijn er 294.000 zienden en 22.600 blinden die de app gebruiken. Als een blind persoon om hulp vraagt, gaat er random een signaal naar iemand uit dezelfde tijdzone en met dezelfde ingestelde taal. Als diegene na 5 seconden niet reageert op de oproep, wordt automatisch de volgende ziende persoon benaderd, net zolang tot de blinde persoon verbinding heeft.

Blinden of slechtzienden kunnen via de app om hulp vragen als zij voor een lastige situatie staan. Ik denk er als ziende nooit bij na dat slechtzienden de houdbaarheidsdatum op een verpakking niet kunnen lezen, maar de video-instructie maakt duidelijk dat dit één van de simpele situaties is waar je perfect bij kunt helpen.

Als blind persoon een iPhone gebruiken

Hoe kunnen blinden of slechtzienden de app dan gebruiken? De makers van de iPhone zijn slimme mensen, dat blijkt maar weer. Zij hebben de VoiceOver-functionaliteit in de iPhone gebouwd. Hiermee kun je met vegen en tikken hóren wat er op het scherm van je iPhone te zíen is. Een app opstarten is dus ook zonder zicht geen probleem.

Ik ben zo enthousiast over deze app! Dit is precies een voorbeeld van hoe techniek echt van meerwaarde kan zijn voor de mens. Ik hoop dat de Android-versie snel online komt, zodat meer mensen op deze handige manier geholpen kunnen worden.

Kortom: Heb je een iPhone? Dan móet je deze app downloaden als je de ogen wilt zijn voor iemand die jouw hulp goed kan gebruiken. Namens Peter en alle anderen die ik al heb geholpen: bedankt!

download-app-store

Deel dit artikel