Populaire zoekopdrachten

Overzicht Geen categorie

Alles wat je moet weten over bellen met WhatsApp

09-04-2015 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
09-04-2015 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

WhatsApp is hot, even snel een berichtje of die foto ‘door-appen’ is een dagelijkse bezigheid geworden. Na WhatsApp Web komt de messenger met een nieuwe functie: bellen met WhatsApp.

Wat is het precies?

WhatsApp Call, zoals de functie officieel genoemd wordt, maakt het mogelijk om te bellen via internet. Dit gaat volgens het Voice Over IP-principe (VOIP), waardoor er alleen een actieve internetverbinding nodig is om gesprekken te kunnen voeren. Het is een logische stap voor WhatsApp om naast tekst, foto, video en audio nu ook echte ‘telefoongesprekken’ te voeren via de dienst. Hou er wel rekening mee dat dit ten koste kan gaan van je databundel als er geen actieve WiFi-verbinding is. Op dit moment wordt bellen met WhatsApp langzaam uitgerold, later meer over hoe deze geactiveerd kan worden.

WhatsApp Call

Kwaliteit van gesprekken

Zoals te verwachten is de kwaliteit van het bellen niet zo goed als dit via de mobiele netwerken is, maar het is goed te doen. Soms is er een kleine vertraging merkbaar, of is het even stil aan de andere kant, maar uiteindelijk is het toch mogelijk om een gratis gesprek te voeren via WhatsApp. Tijdens de eerste twee seconden van het gesprek is de verbinding vaak nog niet optimaal, maar dat wordt hierna snel hersteld door WhatsApp. Op het moment van schrijven wordt WhatsApp Call nog uitgebreid getest door de makers ervan, dus wellicht gaan we nog verbeteringen zien in de nabije toekomst.

De interface

Voorheen was het al mogelijk om voor de optie ‘bellen’ te kiezen in WhatsApp, echter werd daarbij een gewoon telefoontje gepleegd. De nieuwe functie blijft dus echt binnen WhatsApp en zal ook via deze servers verlopen. Zodra WhatsApp Call is geactiveerd, zal het uiterlijk van WhatsApp iets veranderen. Waar er nu twee tabjes zijn met chats en contacten, zullen dit er drie worden waar ook de oproepen getoond worden. Het starten van een telefoontje is erg eenvoudig: klik op het telefoon-icoontje in het chatscherm en de oproep al per direct starten.

Op Android-toestellen zijn de interface van WhatsApp en de gesprekken erg herkenbaar. Zoals zichtbaar in de screenshots hieronder is het belscherm vrijwel gelijk aan het standaardscherm, inclusief de grote rode button om het gesprek weer te beëindigen. Het opnemen of afwijzen van een gesprek gaat via een swipe-beweging. Mocht het gesprek afgewezen worden, krijg je direct daarna de optie om een WhatsApp-bericht te sturen dat het niet uitkomt, je later zult terugbellen of een ander eigen bericht zodat diegene ook weer waarom het gesprek niet aangenomen wordt. In de instellingen wordt ook nog aangegeven hoeveel gesprekken er zijn geweest in de afgelopen periode. De looks van bellen met WhatsApp zijn dus redelijk straight-forward waarbij er gekeken is naar het systeem waarop gedraaid wordt (in dit geval Android).

whatsapp call

Wel Android, iPhone volgt

Zoals we wel vaker zien is ook bellen met WhatsApp niet direct voor iedereen beschikbaar. Eerst is gestart met Android, alle gebruikers kunnen de nieuwe service nu gebruiken mits de laatste versie is geïnstalleerd. Herken jij bovenstaande schermen nog niet in jouw WhatsApp, start je toestel dan opnieuw op, de functie wordt dan vanzelf geactiveerd.

Whatsapp is begonnen met uitrollen op Android-toestellen, maar ook iPhone gebruikers beginnen langzamerhand de functie in hun Whatsapp te zien. Heb jij al gebeld met WhatsApp?

 

Deel dit artikel