T-Mobile blog Founders blog
bsn-nummer geven telefoon oplichting
Overzicht Innovatie

Engelstalig telefoontje dat vraagt om je BSN-nummer: en nu?

01-11-2021 Leestijd: 2 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
01-11-2021 Leestijd: 2 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Een voor jou onbekend (Nederlands) 06-nummer belt je. Na het opnemen praat een gesproken bandje met computerstem in het Engels tegen je. Dat zegt namens de ‘National Police’, ‘Dutch Supreme Court’ of ‘Ministry of Justice’ of ‘Department of Justice’ te bellen: this is a call from the Dutch Ministry of Justice. We found some suspicious activities on your BSN. De redenen kunnen verschillen, het doel is hetzelfde. Of je je BSN-nummer wilt doorgeven of geld wilt overmaken. Dit omdat je burgerservicenummer vanwege ‘suspicious activity’ suspended is. Geef je BSN-nummer niet. Dit is een nieuwe vorm van oplichting via de telefoon. Wij praten je bij.

Gebeld door de National Police of Dutch Supreme Court

Steeds meer mensen hebben er last van: ze worden gebeld door voor hun onbekende telefoonnummers met een message. Die zeggen namens de National Police (nationale politie) of Dutch Supreme Court (de Hoge Raad) te bellen. Trap niet in deze spam. Dit is een nieuwe vorm van fraude en oplichting via de telefoon. Een ministerie belt je niet.

Wat zegt het bandje?

Het bericht dat je krijgt kan per keer verschillen, maar gaat ongeveer zo: This call is to inform you that legal action is being undertaken on your BSN number. Send your BSN number to… met vervolgens meer informatie.

Op dit moment zijn er drie verschillende boodschappen bekend:

  • De beller beweert dat je BSN-nummer wordt misbruikt.
  • De beller beweert dat er een arrestatiebevel tegen je loopt.
  • De beller beweert dat je onderdeel uitmaakt van criminele activiteiten, zoals witwassen of drugshandel.
bsn-nummer geven telefoon oplichting bandje national police dutch supreme court

Dit moet je doen (en vooral niét doen)

Wees gerust: het kan geen kwaad als je de telefoon opneemt en je dit bandje hoort. Hang de telefoon op. Dan is het gevaar direct vermeden. Er zijn vooral twee dingen die je niét moet doen:

  • Het bandje verzoekt je het cijfer 1 in te toetsen. Je wordt dan doorverbonden met een echt persoon. Die wil je identiteit bevestigen. Dat doet hij door gegevens van je te vragen. Doe dit niet.
  • De persoon vraagt je soms ook om geld ‘veilig te stellen’. Dit moet je dan overmaken naar een rekeningnummer. Doe ook dit niet. Je bent je geld dan kwijt.
  • Mogelijk vraagt de persoon je een programma te installeren op je computer. Zogenaamd voor ‘hulp op afstand’. Doe dit niet. Deze software bevat malware waarmee criminelen toegang tot je computer en wachtwoorden kunnen krijgen.

Waarom willen oplichters je gegevens?

Het doel van deze telefoonfraude met zo’n neptelefoontje is duidelijk: ze willen je gegevens in bezit krijgen en het liefst ook je geld afhandig maken. Ze kunnen je gegevens gebruiken om identiteitsfraude te plegen. Bijvoorbeeld door op jouw naam en met jouw creditcardgegevens aankopen te doen.

De oplichters willen ook je gegevens in handen krijgen om bij volgende oplichterspogingen nog geloofwaardiger te zijn. Wanneer iemand je belt en jouw BSN- en bankrekeningnummers weet, denken meer mensen dat zo’n belletje écht van de bank of politie is.

Dit doe je bij twijfel

Geef aan de telefoon nooit zomaar je persoonlijke gegevens. Word je gebeld door de politie of je bank en vraagt de beller om je gegevens? Dan is het slim hem naar zijn naam te vragen. Ga vervolgens het telefoonnummer na. Bel daarna je bank of politie op het nummer dat op hun website staat. Vraag naar die persoon. Dit is een slimme manier om erachter te komen of het belletje écht afkomstig was van de politie of je bank. Op die manier weet je of het veilig is je gegevens te delen.

Deel dit artikel