Populaire zoekopdrachten

t-mobile-default
Overzicht Geen categorie

Bezorgrobot gaat eten en boodschappen afleveren in Europese steden

07-07-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
07-07-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Later deze maand starten robots van het bedrijf Starship met het bezorgen van eten en boodschappen in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Zwitserland. Het bedrijf werkt samen met Just Eat, verpakkingsbedrijf Hermes, retailbedrijf Metro Group en de Britse maaltijdbezorgdienst Pronto. Zij sturen tientallen robots de straat op om in vijf steden bestellingen te bezorgen bij klanten. Het kan gaan om maaltijden of je wekelijkse boodschappen, al werkt de bezorgrobot alleen als je binnen een straal van vijf kilometer woont.

De robots werken volledig autonoom, maar worden nog wel in de gaten gehouden vanuit een controlekamer. De eerste tests verliepen succesvol: de robots legden 8000 kilometer af zonder incidenten. Als de robot bij je voor de deur staat, dan vul je een code in. Vervolgens gaat het luik van de robot open en kun je je bestelling meenemen.

De robots kunnen twee bestellingen afleveren binnen 30 minuten. Het is zo goed als onmogelijk om de producten te stelen of de robot te ontvreemden, want het luik blijft zoals gezegd gesloten als je de code niet weet. Daarnaast heeft de robot GPs en een ingebouwde camera om potentiële dieven in de gaten te houden.

De nieuwe test loopt in Londen, Düsseldorf en Bern, maar andere Europese en Amerikaanse steden volgen snel. Daarnaast blijft Starship actief in Tallinn, waar de ontwikkelingsafdeling van het bedrijf gevestigd is.

Eerder toonde Domino’s al een zelfde soort bezorgrobot om pizza’s mee te gaan bezorgen. Het bedrijf wil daar ook echt mee aan de slag gaan, onder meer in Nederland.

Deel dit artikel