T-Mobile blog Founders blog

Populaire zoekopdrachten

bkr registratie
Overzicht Mobiel

Hoe zit het met een BKR-registratie en je telefoon?

24-01-2022 Leestijd: 3 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
24-01-2022 Leestijd: 3 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Koop je een telefoon op afbetaling en is het af te betalen bedrag € 250 of hoger? Dan wordt dit bedrag als lening geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie. Wat is zo’n BKR-registratie, wat zijn de gevolgen en wat is nog meer goed om hierover te weten? Je komt het te weten in dit blog.

Wat is een BKR-registratie?

Een BKR-registratie is een registratie van een lening die je open hebt staan. Bijvoorbeeld van een telefoon die je op afbetaling kocht bij een abonnement. Deze lening is geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie (BKR).

Wanneer krijg je een BKR-registratie?

Je krijgt een BKR-registratie als je een lening aangaat van € 250 of meer. Het kan gaan om verschillende leningen. De bekendste is misschien wel de BKR-registratie die je krijgt als je iets koopt op afbetaling. Zoals een telefoon. Is het af te betalen bedrag tijdens je abonnementsperiode € 250 of meer? Dan wordt dit als lening geregistreerd bij het BKR.

Dit zijn alle leningen die het BKR registreert, wanneer het bedrag € 250 of hoger is:

 • Kopen op afbetaling
 • Persoonlijke lening
 • Creditcardlimiet
 • Doorlopend krediet
 • Een contract voor private lease
 • Als je rood staat
 • Klantenpaslimiet
 • Een betalingsachterstand van meer dan 120 dagen op je hypotheek
 • Restschuld van een hypotheek
wanneer krijg je een bkr registratie

Deze leningen worden niet geregistreerd

Andere leningen worden niet geregistreerd door het BKR. Dit zijn ze:

 • Hypotheek
 • Studieschuld
 • Huurachterstand
 • Betalingsachterstand bij je provider of energieleverancier
 • Leningen binnen de familie

Belangrijk om te weten: bij het BKR geregistreerde leningen kunnen wél invloed hebben op het maximale leenbedrag van bijvoorbeeld je hypotheek.

Daarom worden leningen geregistreerd

Met een BKR-registratie weten jij én (mogelijke) kredietverstrekkers wat je openstaande leningen zijn. En of je in het verleden problemen hebt gehad met het afbetalen daarvan. Op die manier heb je overzicht in alle leningen die je hebt openstaan. En kunnen kredietverstrekkers inschatten of jij je lening kunt terugbetalen. Zo wordt voorkomen dat je een lening aangaat die je niet of moeilijk kunt terugbetalen.

Zo zit het met de inkomenstoets

Een inkomenstoets gaat hand in hand met een BKR-registratie. Voor je een lening afsluit, bijvoorbeeld voor een telefoon, doe je een inkomenstoets. Op die manier controleert de kredietverstrekker, bijvoorbeeld T-Mobile, of je genoeg inkomsten hebt om de lening aan te gaan. Dit is verplicht en zorgt ervoor dat je geen lening aangaat die je niet of moeilijk kunt afbetalen.

Het verschil tussen een positieve en negatieve BKR-registratie

Zoals je net kon lezen, zijn er positieve, maar ook negatieve BKR-registraties:

 • Een positieve registratie is een registratie van een openstaande lening, zoals die van je telefoon.
 • Een negatieve registratie krijg je als je voor langere tijd je betalingsverplichting niet nakomt.

Welke gevolgen heeft een positieve registratie?

Met een positieve BKR-registratie gaat het maximale leenbedrag voor andere leningen omlaag. Bijvoorbeeld voor een hypotheek. Zo voorkom je dat je leningen aangaat die je niet kunt nakomen.

Welke gevolgen heeft een negatieve registratie?

Een negatieve BKR-registratie heeft grotere gevolgen. Je krijgt dit wanneer je betalingsverplichtingen niet bent nagekomen. Dit kan tot gevolg hebben dat je geen nieuwe lening kunt afsluiten.

Hoe kun je je geregistreerde leningen bij het BKR inzien?

Je kunt gratis zien welke BKR-registraties je allemaal hebt. Dat kan via deze pagina van het BKR. Daar log je in met iDIN. Je logt daarmee in via internetbankieren. Dit is een manier om jezelf te identificeren bij het Bureau Kredietregistratie. Vervolgens vul je je persoonlijke gegevens in. Daarna zie je welke openstaande leningen je hebt bij welke kredietverstrekkers.

Een BKR-registratie (positief of negatief) verwijderen

Je kunt allerlei redenen bedenken om een BKR-registratie te verwijderen. Wil je een positieve BKR-registratie verwijderen, bijvoorbeeld omdat je een huis wilt kopen en het hypotheekbedrag lager uitvalt? Betaal dan de openstaande lening af en vraag de kredietverstrekker je BKR-registratie te verwijderen.

Een negatieve registratie kun je ook verwijderen. Je hebt dan een betalingsachterstand die je moet aflossen. Mogelijk met nog een extra bedrag, omdat je je verplichting niet bent nagekomen. Daarna kun je de kredietverstrekker vragen de leningregistratie te schrappen.

Een BKR-registratie voorkomen? Zo doe je dat!

Je kunt voorkomen dat je lening bij het Bureau Kredietregistratie wordt vastgelegd. Bij het afsluiten van een telefoonabonnement kun je aangeven welk bedrag je tijdens de abonnementsperiode wilt afbetalen. Zorg dat dit bedrag lager is dan € 250. Dan hoef je geen inkomenstoets te doen en wordt de lening ook niet geregistreerd. Dit heeft wél tot gevolg dat je vooraf meer moet betalen.

Deel dit artikel