Populaire zoekopdrachten

t-mobile-default
Overzicht Geen categorie

Blue Jay: Hoe studenten van de TU/e een drone bedachten die je kan helpen in huis

25-05-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
25-05-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Drones, de verzamelterm voor op afstand bedienbaar of zelfsturende vliegtuigen, zijn steeds populairder aan het worden. Om prachtige videobeelden mee te schieten, om pakketjes te bezorgen of om mee te racen tegen andere piloten. Maar kan een drone ook je beste vriend worden? Het team van Blue Jay denkt van wel!

Als je het hebt over drones dan denken de meeste mensen vooral aan cameradrones. Om prachtige professionele beelden te schieten of gewoon voor hobbyisten omdat het leuk is om ermee te vliegen. Daarnaast wordt er veel onderzoek gedaan naar nuttige toepassingen van drones: om de brandweer te helpen of om pakketjes te bezorgen.

Maar deze toepassingen zijn bijna allemaal zakelijk, terwijl een drone ook ontzettend veel mogelijkheden biedt voor persoonlijk gebruik. Dat bewijst het team achter Blue Jay: een drone die dient als een soort huisvriend. Je kunt er mee spelen, maar hij kan je ook helpen met allemaal klein taken in huis. Het is een Nederlands project, van een team van studenten aan de Technische Universiteit in Eindhoven.

“Het idee is een jaar geleden ontstaan”, vertelt Tessie Hartjes van Blue Jay. “We zaten in de lustrumcommissie van de universiteit en organiseerden daarvoor een lustrumfestival over wat de universiteit doet en over de toekomst van onze maatschappij. Daarvoor wilden we een vette demo neerzetten. En na een aantal brainstorms kwamen we uit op een drone die ondersteuning biedt in huis.”

Dat was meteen een flinke uitdaging. Immers: de drone moet veilig zijn, je wilt niet dat de wieken iets kunnen raken in huis. Ook navigeren binnen is lastig. Er zijn veel obstakels en plaatsbepaling in een gebouw is sowieso al veel moeilijker dan erbuiten. Tot slot moest hij ook nog leuk zijn; de drone moest een echte huisvriend worden.

Brand blussen

Het is Blue Jay ondanks dit flinke eisenpakket gelukt om een concept te ontwikkelen dat voldoet aan alle voorwaarden. Begin dit jaar toonde het team zijn concept aan het publiek in de vorm van een YouTube-video. Daarin zie je de Blue Jay-drone rondvliegen, met een vriendelijk uiterlijk dankzij een dichte behuizing en twee lampjes die dienen als “ogen”. Je ziet hem spullen in huis oppakken, maar in de video is ook direct aandacht voor een hele nuttige toepassing: Blue Jay blust brandjes in huis!

“De brandweer klopte al in een vroeg stadium bij ons aan met een blusstaaf”, vertelt Hartjes. “Dat is een compacte brandblusser die slechts 200 gram weegt en die 30 seconden lang kan blussen, genoeg om een beginnend brandje in huis te stoppen. De drone kan zelfstandig zo’n blusstaaf pakken en vervolgens een brandje blussen.”

Het idee is dat de Blue Jay daarvoor gaat samenwerken met een slimme rookmelder. Die geeft jou op je telefoon een melding dat er rook is gesignaleerd, vervolgens vliegt Blue Jay erheen. Via je de camera kijk je over inderdaad echt brand is en geef je de drone de opdracht om de brand te blussen.

De lijst met nuttige toepassingen is inmiddels nog veel langer dan het blussen van brandjes. “Iemand kwam bijvoorbeeld met het idee voor een blindengeleidendrone. En je kunt hem bijvoorbeeld ook gaan inzetten voor mensen die vergeetachtig zijn en die gaan dwalen op straat. De drone kan die mensen weer thuis te brengen.”

Drone Café

Voorlopig is dat nog wel toekomstmuziek, want het team achter Blue Jay moest zich in eerste instantie focussen op het lustrum van de universiteit eind april. En daarvoor kozen ze logischerwijs vooral voor een leuke oplossing: een Drone Café, waar de obers zijn vervangen door drones.

“De drone nam de bestelling op aan tafel en een andere drone bezorgde vervolgens het drankje. We vonden het heel belangrijk dat het opnemen van bestellingen via een drone ging, zodat bezoekers ook echt zouden moeten communiceren met de drone. Vanwege de drukte hebben we er voor gekozen om mensen niet te laten praten, maar je moest als bezoeker je bestelling aanwijzen op een menukaart. Even later kwamen er andere drone aanvliegen waar je drankje onder hing”, aldus Hartjes.

Nu het lustrum achter de rug is zit zijn er bij Blue Jay twee trajecten bezig om het project een vervolg te geven. Ze werven een nieuwe team van studenten om het concept verder te ontwikkelen. Ondertussen blijft het huidige team doorwerken tot september en zijn zij vooral druk met evenementen en demonstraties. Ook wordt er nagedacht om een startup op te richten om van Blue Jay een commercieel product te maken.

Co-creatie en stimulatie

De studenten krijgen op dit moment hulp van T-Mobile. “We zouden kunnen kijken of hun 4G-netwerk kunnen gebruiken om de drones te laten communiceren met internet, maar wat voor ons nog veel interessanter is, is dat T-Mobile heel veel weet over Internet of Things-toepassingen en smart home-oplossingen. Hun kennis op dat vlak kunnen we gebruiken om verder onderzoek te doen”, vertelt Hartjes enthousiast.

“We werken echt in co-creatie met T-Mobile, ze stimuleren ons. En ik verwacht dat daar leuke dingen uit kunnen komen. We zouden bijvoorbeeld use cases met ze kunnen uitwerken. Daarnaast hebben ze een hele grote feedbackgroep, die wij dankzij de samenwerking ook in kunnen zetten.”

Eén ding is duidelijk: het Drone Café was nog maar het begin en we gaan waarschijnlijk nog heel veel van Blue Jay horen. Met een beetje geluk heb je er over paar jaar zelf zo’n drone in huis.

Deel dit artikel