Populaire zoekopdrachten

Overzicht Geen categorie

Indrukwekkend: Deze robot kan rondrijden en springen

01-03-2017 Leestijd: 1 min. Deel dit artikel
01-03-2017 Leestijd: 1 min. Deel dit artikel

Bij het woord robot denk je al gauw aan een mensachtig mannetje van glimmend metaal of strak wit plastic dat houterig loopt. Maar de meest geavanceerde robots die op dit moment worden ontwikkeld, zien er heel anders uit. Het bedrijf Boston Dynamics, eigendom van het moederbedrijf van Google, bouwt robots die juist heel menselijk (of dierlijk bewegen) en er niet echt ‘aantrekkelijk’ uitzien.

Misschien heb je wel eens een video gezien van Spot, een robothond die erg goed kan lopen voor een robot. Hij kan zelfs trappen of hellingen oplopen. En geef je spot een trap of een duw? Dan valt hij niet om. Indrukwekkend en ook een beetje eng.

Met Atlas werd het nog een beetje enger. Deze robot lijkt namelijk op een mens. Hij kan zelfstandig opstaan nadat hij is gevallen en een doos oppakken door netjes door zijn knieën te gaan.

Handle

En dit zijn slechts twee van de bizarre creaties van Boston Dynamics. Deze week heeft het bedrijf weer een nieuw filmpje online gezet, waarin we een robot zien die weer een stap verder gaat.

Handle heet hij. De robot heeft twee wielen als achterpoten en de benen waar die wielen aan vastzitten hebben knieën. Daarnaast heeft hij twee losse voorpoten waarmee hij dingen vastpakt. Handle loopt/rijdt rechtop op zijn achterpoten/-wielen. En dat kan hij sneller dan de meeste mensen met een topsnelheid van zo’n 15 km/u. Maar het wordt pas echt indrukwekkend als Handle springt: 1,2 meter hoog, al rijdend.

Wat Boston Dynamics hiermee doet? Niet zo heel veel eigenlijk. De robots die we te zien krijgen, zijn enkel bedoeld als prototypes voor hun onderzoek. Maar het bedrijf werkt voor grote elektronicabedrijven en -nog veel belangrijker- het Amerikaanse leger. Dat zou maar al te graag zijn menselijke soldaten vervangen door robots. Maar je kunt je voorstellen dat die robots een stuk minder onschuldig zijn dan Spot, Atlas en Handle..

Deel dit artikel