Populaire zoekopdrachten

t-mobile-default
Overzicht Geen categorie

Campus Party: Van virtueel parachutespringen tot het oplossen van wereldproblemen met technologie

27-05-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
27-05-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Het is het grootste techfestival van de wereld, maar de kans is groot dat je er nog nooit van hebt gehoord: Campus Party. Dit unieke evenement is namelijk vooral groot in Spaanstalige landen. Het is bijna 20 jaar geleden begonnen in Spanje en toen overgewaaid naar Zuid-Amerika waar het een gigantisch succes is. Maar de bedoeling is dat ook in Noord-Europa en in het bijzonder in Nederland een succes wordt. Op dit moment vindt daarom de eerste Nederlandse editie plaats. In de Jaarbeurs in Utrecht.

Campus Party duurt vijf dagen. Deelnemers, Campusero’s genaamd, luisteren naar internationale sprekers uit de techwereld, doen mee aan workshops en proberen oplossingen voor maatschappelijke problemen te bedenken in hackatons. Daarnaast wordt er druk gegamet – Campus Party is in 1997 begonnen als LAN-party.

Verder kunnen bezoekers een heleboel bijzondere ervaringen op doen met technologie. Een parachutesprong in virtual reality? Op Campus Party is het mogelijk. De Microsoft Hololens proberen, terwijl deze augmented reality-bril nog lang niet beschikbaar is? Op Campus Party kan het. Zelf iets maken met een 3D-printer? Je raadt het al: ook dat is er te doen.

Tentjes

Het festival gaat 24 uur per dag door. En de Campusero’s slapen dan ook in de Jaarbeurs. In één van de hallen van het complex staan zo’n 2000 witte tentjes. In lange rijen. Van voor naar achter, strak naast elkaar. Elke deelnemer krijgt de beschikking over zo’n tentje, dat is ‘part of the deal’.

campusparty2

Al maken de meesten er maar beperkt gebruik van. Sommigen zitten tot diep in de nacht achter hun computer te gamen of te programmeren. Slapen kan thuis wel weer, zo lijkt het motto. En thuis is in dit geval niet alleen in Nederland. Het succes van Campus Party in Zuid-Amerika zorgt ervoor dat er ook een ongelofelijk grote groep deelnemers vanaf de andere kant van de wereld naar Utrecht is gekomen.

Waar de meeste Campusero’s tussen de 15 en 25 jaar zijn, mikt Campus Party met dagkaarten ook bewust op een jongere groep. Op zaterdag is er zelfs een speciale dag voor meisjes: de Girls in Tech & Family Day. “We willen bereiken dat kinderen van 9/10 jaar, die de eerste keuzes maken voor de rest van hun leven, technologie een prioriteit gaan geven”, legt Roderick Wijsmuller, organisator van Campus Party uit in een recent interview.

“Technologie is van ons allemaal, heeft overal impact, bij elk vak en elk beroep. Uitdagingen die we hebben waar technologie een rol bij speelt, worden steeds zichtbaarder. Van biotech en gezondheidszorg tot voedselvoorziening en vervoer. Niet voor niets hebben we ‘healthy urban living’ als centraal thema gekozen.”

campusparty3

Vervolg

Voor Nederland is Campus Party een nieuw fenomeen. En dat merk je ook op het festival. De openingsavond voelde wat timide en onwennig aan. Op donderdag werd het al drukker en levendiger en op vrijdag bruist de jaarbeurs van de energie. En dat is precies wat Wijsmuller voor ogen had. “De eerste Nederlandse editie is een succes als we kunnen vaststellen dat het een spannende, energieke, uitdagende week is geweest. Als deelnemers en andere betrokken er iets aan hebben gehad en ze het tof vinden. Als mensen willen dat het terugkomt”

Het evenement deze week in de Jaarbeurs is dan ook slechts het begin. “Campus Party is een beweging, een verhaal. We willen dat partijen bij dit verhaal aanhaken. We willen op basis- en middelbare scholen de manier van denken gaan uitdragen. We willen schoolprogramma’s inzetten en dan bijvoorbeeld een lokale mini-Campus Party organiseren. Om over een jaar te vertellen wat er is gebeurd in een jaar.”

Deel dit artikel