T-Mobile blog Founders blog
computer traag tips
Overzicht Thuis

Computer traag? 6 tips voor een snellere pc

08-01-2021 Leestijd: 4 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
08-01-2021 Leestijd: 4 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Op een trage computer zit niemand te wachten. Opstarten dat eeuwen duurt, een programma dat telkens hapert of een spel dat schokkerig werkt. Daar zit niemand op te wachten. Je kunt nog zo snel internet hebben: met een langzame pc heb je er weinig aan. Is jouw computer traag? Dan kun je er gelukkig wat aan doen. Met deze tips is je computer straks weer lekker snel.

Computer traag? Deze tips maken je Windows 10-computer sneller

Je kunt allerlei dingen doen om een trage computer weer snel te maken. De beste oplossingen staan hieronder voor je op een rij.

Tip om je computer sneller op te starten

Zeker als je computer wat ouder is, duurt het opstarten voor je gevoel soms eeuwen. En reageert de computer traag. We verklappen alvast: een magische truc waarmee je computer opeens in no-time opstart en weer supersnel is, is er niet. Maar je kunt het opstarten wél versnellen.

Is je computer traag bij het opstarten? Dat komt onder andere omdat sommige programma’s bij het opstarten automatisch opstarten. Terwijl je die misschien helemaal niet wilt gebruiken. Daar kun je wat aan doen. Namelijk door aan te geven dat ze bij het opstarten van de computer niet meteen voor je klaar te hoeven staan. Dit doe je in het instellingenmenu van dat programma. Schakel daar het vinkje of slider naast ‘opstarten als computer opstart’ uit.

Ongebruikte programma’s verwijderen

Een andere oorzaak van een trage pc? Ongebruikte programma’s. Je kunt een trage computer sneller maken door de bezem door je pc te halen. Verwijder ongebruikte programma’s. Dat scheelt schijfruimte en het is ook mogelijk dat het programma op de achtergrond tóch werkgeheugen gebruikt. Dit maakt je computer trager.

Zo verwijder je ongebruikte programma’s:

 • Klink linksonder op de startknop.
 • Druk op het tandwiel om het instellingenmenu van je computer te openen.
 • Druk op ‘Apps’.
 • Je ziet nu een overzicht van alle apps/programma’s die op je computer zijn geïnstalleerd.
 • Ga de lijst langs en druk op een app die je nooit gebruikt.
 • Druk op ‘Verwijderen’.
 • Het verwijderen begint.
 • Programma verwijderd? Keer terug naar het overzicht van geïnstalleerde programma’s en apps. Verwijder nu andere ongebruikte programma’s.

Overbodige bestanden verwijderen

Ongebruikte programma’s kunnen je computer trager maken, overbodige bestanden ook. Die zorgen ervoor dat je computer onnodig vol staat met bestanden. Goed nieuws: ook overbodige bestanden kun je verwijderen. Nog met een druk op de knop ook. Zo doe je dat:

 • Open de Verkenner.
 • Druk met de rechtermuisknop op ‘Deze pc’ en druk op ‘Eigenschappen’.
 • Druk op ‘Schijfopruiming’.
 • Je computer zoekt nu overbodige bestanden. Dit kan even duren. Daarna toont je computer in een lijst de – in zijn ogen – overbodige bestanden.
 • Selecteer de bestanden die inderdaad overbodig zijn.
 • Wil je de bestanden definitief verwijderen? Druk dan op ‘OK’.
 • Bevestig desgevraagd.

Letterlijk je computer schoonmaken

Heb je een desktop als computer? Die kun je niet alleen opschonen door programma’s te verwijderen, maar ook fysiek schoonmaken. Computers verzamelen in de maanden en jaren behoorlijk wat stof. Dit kan jouw computer traag maken. Een fysieke schoonmaak door je computer uit te zuigen kan dus nooit kwaad. Deze video helpt je:

Computer traag? Defragmenteren kan helpen

Een andere handige manier om je computer sneller te maken is door je harde schijf te defragmenteren. Na verloop van tijd staan er steeds meer bestanden en programma’s op de harde schijf van je computer. Die versplinteren, ook wel fragmenteren genoemd. Dit betekent dat het ene bestand op een totaal andere fysieke plek op de harde schijf staat dan een ander bestand. Dit kan je computer traag maken.

De oplossing? Je harde schijf defragmenteren. Daarmee verplaatst je computer de bestanden op je harde schijf zodat ze fysiek dichter bij elkaar in de buurt staan. Het opzoeken van een bestand kost je computer hierdoor minder tijd. Zo is je computer sneller.

Je kunt als volgt defragmenteren:

 • Open de Verkenner en ga naar ‘Deze pc’.
 • Druk met de rechtermuisknop op de harde schijf die je wilt defragmenteren.
 • Druk op ‘Eigenschappen’.
 • Druk op ‘Extra’.
 • Druk nu op ‘Optimaliseren’.
 • Je kunt nu je computer laten beginnen met het defragmenteren van de harde schijf.

Computer opschonen met CCleaner

Met een grote schoonmaak ben je al goed op weg om je computer minder traag te maken. Ongebruikte programma’s verwijderen, onnodige bestanden weggooien, de stoffer er doorheen halen, defragmenteren: stuk voor stuk slimme manieren om je computer sneller te maken. Wil je nóg meer troep verwijderen? Met CCleaner verwijder je allerlei troep van je computer en bepaal je welke apps en programma’s rekenkracht van je computer mogen gebruiken.

Je kunt gratis CCleaner downloaden.

Extra Veilig Online met een snelle computer

Is je computer niet traag meer? Goed gedaan! Door de zes bovenstaande tips zo nu en dan toe te passen, blijft je computer opgeruimd. Ook blijft ie dan langer minder traag. Er is nog een manier om je computer vrij te houden van troep die ‘m trager maken. Met Extra Veilig Online van T-Mobile bescherm jij je computer tegen phishing, virussen, malware en hackers. En het mooie? Deze voordeelbundel is niet alleen voor je computer, maar ook voor je telefoon. Handig als je een vast internetabonnement hebt, maar ook als je een telefoonabonnement bij T-Mobile hebt.

computer traag sneller maken

Deel dit artikel