T-Mobile blog Founders blog
computer wil niet opstarten
Overzicht Entertainment

Computer wil niet opstarten, en nu?

17-05-2021 Leestijd: 2 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
17-05-2021 Leestijd: 2 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Wil je computer niet opstarten? Dat komt altijd slecht uit. Daarom lees je in dit blog de verschillende oplossingen die jouw computerprobleem hopelijk verhelpen.

Onze computers hebben het reuzedruk. We werken nog altijd veel thuis en wie weet doe je dat wel op de computer die je thuis al gebruikte. Het kan dan zo zijn dat na een tijdje de computer niet meer goed werkt of dat je computer traag wordt. Wil je computer niet opstarten? Dat is helemáál vervelend.

Computer wil niet opstarten: mogelijke oorzaken en oplossingen

Gelukkig kun je een paar dingen doen als je computer niet wil opstarten. Wij zetten de meest voorkomende oorzaken en hun oplossingen op een rij.

Dubbelcheck: het stopcontact en de schakelaar

Als je computer niet wil opstarten, is het slim om bepaalde oorzaken uit te sluiten. Dat begint bij de basis. Controleer of de computer nog is aangesloten op het stopcontact. Ja? Kijk vervolgens of de schakelaar van je computer aanstaat. Misschien startte je computer daarom niet op. Als je computer via een verlengsnoer is aangesloten op stroom, sluit ‘m dan direct aan op het stopcontact. Misschien lag het wel aan het verlengsnoer en is dat juist stuk.

computer wil niet opstarten oplossingen

Sluit je laptop aan op de oplader

Wil jouw laptop niet opstarten? Dat komt misschien omdat zijn batterij leeg is. Sluit ‘m aan op de adapter, zodat deze weer wordt opgeladen. Je kunt de laptop dan direct via netstroom weer gebruiken. Misschien wil je laptop nu wél opstarten.

Mijn computer maakt geluiden

Start je computer op, maar kun je ‘m daarna niet gebruiken? Misschien zit er een probleem in de hardware. Dit merk je wanneer je computer tijdens het opstarten een foutmelding geeft of geluiden gaat maken, zoals piepjes. In dat geval is er waarschijnlijk iets mis met de hardware. Misschien is er een onderdeel stuk en moet dit vervangen worden.

Het besturingssysteem start niet op

Het kan ook zo zijn dat je computer niet wil opstarten omdat er een probleem is met het besturingssysteem. Start in dat geval je computer eerst opnieuw op. Misschien gaat het dan wel goed. Zo niet? Probeer je computer op te starten in de veilige modus. Zo doe je dat:

  • Met Windows 7 of 8: hou na het aanzetten van de computer de F8-toets ingedrukt.
  • Met Windows 10: volg de instructies op deze pagina van Microsoft.
  • Met Mac: start de Mac op en houd direct de Shift-toets ingedrukt. Laat deze los wanneer het inlogvenster verschijnt.

Via de veilige modus kan je computer alsnog stabiel werken. Een fijne, tijdelijke oplossing om waardevolle bestanden van je computer te back-uppen.

Systeemherstel

In de veilige modus kun je met je computer vaak ook systeemherstel doen. Op een Mach eet dit macOS-herstel. Je computer gaat dan kijken naar mogelijke problemen in de software waardoor hij niet goed werkt. Op die manier lost de computer zelf het probleem op. Wie weet start je computer daarna weer goed op en werkt hij zonder problemen.

Laatste mogelijkheid: je computer resetten

Hebben alle oplossingen hierboven jouw probleem niet opgelost en wil je computer nog steeds niet opstarten? Misschien is er dan geen redden meer aan. Je kunt dan je computer naar een reparateur brengen om waardevolle bestanden te bewaren. Wie weet kan hij je computer ook wel maken. Als dat voor jou niet nodig is, kun je jouw computer resetten. Je begint dan met een schone lei en stelt je computer dan weer opnieuw in. Alle persoonlijke bestanden worden dan verwijderd.

Deel dit artikel