Populaire zoekopdrachten

Overzicht Geen categorie

Computers bijna beter in herkennen van borstkanker dan artsen

20-06-2016 Leestijd: 1 min. Deel dit artikel
20-06-2016 Leestijd: 1 min. Deel dit artikel

Computers zijn nu al bijna net zo goed in het herkennen van borstkanker als artsen, zo blijkt uit onderzoek van het Beth Israel Deaconess Medical Center en de Harvard Medical School.

Het team van Andrew Beck gebruikt deep learning om computers te trainen in het herkennen van tumoren. De onderzoekers demonstreerden de techniek tijdens het jaarlijkse International Symposium of Biomedical Imaging, waar de AI op zoek moest naar tumoren in foto’s van lymfeklieren.

De onderzoekers trainden de machine door honderden foto’s in te voeren. Hierbij was vooraf aangegeven welke delen van de foto’s kankercellen liet zien en welke cellen gezond waren. Vervolgens werden er steeds moeilijkere foto’s aan de computer voorgelegd, met het gewenste resultaat: in 92 procent van alle gevallen klopte de diagnose. Dat is bijna net zo goed als menselijke artsen, die in 96 procent van de gevallen de juiste diagnose stellen.

Dat de techniek potentie heeft mag echter duidelijk zijn. Het is zeker niet uitgesloten dat artsen op termijn alsnog ‘verslagen’ worden door de computeranalyses. Op dit moment blijken artsen en computers elkaar vooral goed aan te vullen: samen blijken ze in 99,5% van alle gevallen juist te oordelen.

Deel dit artikel