Populaire zoekopdrachten

Overzicht Entertainment

Dataroaming en internet in het buitenland: ik leg het uit

25-06-2015 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
25-06-2015 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Hoe zit het nu precies met dataroaming, wat zijn de juiste instellingen? Wanneer maak ik kosten? En wat moet je doen om te kunnen internetten in het buitenland? Nu de vakantieperiode eraan komt, krijg ik deze vragen steeds vaker. Ik leg het je graag uit.

Eenmaal op de vakantiebestemming willen we vaak het thuisfront even een whatsappje sturen. Of die jaloersmakende foto van dat lekkere eten posten. Maar we willen wel de kosten in de hand houden.
Ik werk bij T-Mobile, dus ik weet wat ik moet doen om gemakkelijk van internet in het buitenland gebruik te maken. Maar, zo blijkt toch vaak weer uit de telefoontjes die we binnen krijgen, niet voor iedereen is het even duidelijk. Met onderstaande tips en uitleg help ik je op weg met internet in het buitenland.

Dataroaming en EU-Internet

Om te beginnen:

  1. Zet dataroaming aan in de instellingen van je toestel. Bij de meeste toestellen vind je dit onder Instellingen > Mobiel netwerk. Vervolgens zet je ‘gegevensverkeer‘ of ‘(data)roaming’ aan. Met onze toestelhulp kun je kijken waar je dit voor jouw toestel precies kunt vinden.
    Als je geen Travel & Surf pas koopt, maar dataroaming wel aan, maak je bij T-Mobile geen kosten!
  2. Heel belangrijk voor de iPhone-gebruiker: In hetzelfde scherm voor dataroaming zie je ook EU Internet staan. Zet dat NIET aan. Als je dit wel aan zet, kun je niet meer internetten met Travel & Surf. Je maakt in dat geval gebruik van de optie om dataroaming via een locale operator te gebruiken, alleen zijn (nog) er geen locale operators die dit aanbieden.

Travel & Surf: internet in het buitenland

Met de dataroaming aan en EU-internet uit kan de reis beginnen. Als je de grens bent gepasseerd, zul je al snel een sms’je krijgen over Travel & Surf. Hierin staat dat de kleinste bundel €1,95 kost (in de EU + Noorwegen, IJsland en Zwitserland), daar krijg je 35 MB voor. Dat zijn heel wat whatsappjes voor het geld waar je vroeger drie ansichtkaarten voor verstuurde.
En goed nieuws voor klanten met een Stel Samen & Stel Bij-abonnement: zij nemen MB’s mee uit hun Nederlandse internetbundel!

Kortom, voor een jaloersmakende foto of Facebook-post klik ik op de link in het welkomst-sms’je. Dit ziet er dan zo uit:

  1. Klik op de link www.t-mobile.nl/roaming
  2. Maak een keuze voor een pas
  3. Bevestig je aankoop. De kosten komen op jouw T-Mobile factuur te staan.
  4. Op www.t-mobile.nl/roaming kun je het verbruik van de pas checken. (Handige tip: we hebben 13 tips om zuinig met je MB’s te doen, zodat je je pas optimaal kunt gebruiken)
  5. Als je pas op is, kun je met dezelfde stappen een nieuwe kopen. Zo houd je zelf de kosten in de hand.

Ben je het sms’je kwijt? Via de My T-Mobile App kun je ook eenvoudig Travel & Surf-passen kopen. Het gebruik van deze app is gratis in het buitenland.
Zo weet je vooraf precies wat er op je factuur komt te staan.

Nog een tip: koop eerst een kleine Travel & Surf-pas. Waarschijnlijk weet je niet van tevoren of er voldoende netwerkdekking is op je vakantiebestemming. Om te voorkomen dat je geld uitgeeft aan een grote pas die je door slechte buitenlandse dekking niet kunt gebruiken, kun je daarom beter beginnen met een kleine en dus goedkope pas. Bevalt dat? Dan kun daarna een grotere pas kopen.

Tot 250 MB uit eigen bundel voor klanten met een Stel Samen & Stel Bij-abonnement

Heb je een Stel Samen & Stel Bij abonnement? Dan kun je vanaf 4 april standaard elke maand binnen de EU MB’s uit je eigen internetbundel meenemen op reis, zonder extra kosten. Afhankelijk van je internetbundel in je abonnement ligt dit tussen de 50 en 250 MB!

MB’s op, en dan?

Heb je je EU MB’s verbruikt? Dan ontvang je een sms en kies je zelf hoe je verder wilt internetten. Een van de mogelijkheden is het kopen van een Travel & Surf pas.

Kortom: om onverwachte kosten te voorkomen, hoef je dataroaming niet uit te zetten. Zet hem juist aan: alleen als je een Travel & Surf-pas koopt, worden er kosten in rekening gebracht en kun je zorgeloos internetten.

Als je nog vragen hebt over dataroaming en internet in het buitenland, hoor ik het graag hieronder. En anders: een hele fijne vakantie gewenst!

Deel dit artikel