T-Mobile blog Founders blog
Overzicht Geen categorie

Honderden hiv-tests uitgedeeld dankzij datingapp Grindr

26-07-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
26-07-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Honderden homoseksuele mannen hebben een zelftest voor hiv ondergaan, die ze hebben ontvangen via de datingapp Grindr. Dat schrijft schrijft CNN, dat meldt dat het om 333 aangevraagde zelftests voor hiv gaat. De tests werden uitgedeeld in het kader van een onderzoek uitgevoerd door de University of North Carolina. In totaal bezochten ruim vierduizend mensen de website van de onderzoekers.

Gebruikers van Grindr kregen door advertenties de mogelijkheid om deel te nemen. Door daarop te klikken, kwamen zij op de website van de onderzoekers terecht. Daar konden zij aangeven op welke manier ze hun test wilden ontvangen. Naast gewoon door de brievenbus konden deelnemers ook een bon krijgen om bij een drogisterij of bij een automaat een test op te halen. Daarnaast werd hen gevraagd deel te nemen aan twee enquêtes.

Vooroordelen en stigma’s rondom homoseksualiteit en hiv zorgen ervoor dat homoseksuele mannen vaak niet getest worden op hiv. Daarnaast speelt ook het gebrek aan toegang tot medische verzorging een rol. Een anonieme zelftest kan ervoor zorgen dat de drempel om getest te worden, wordt verlaagd. Mannen die als positief getest waren, kregen het advies om een bloedtest te laten doen ter bevestiging.

Uiteindelijk namen 125 mensen deel aan de eerste en 56 aan de tweede vragenlijst. Het aantal deelnemers lijkt laag, maar tegen CCN zegt een onderzoeker blij verrast te zijn met de resultaten. Door technologie in te zetten hopen onderzoekers de drempel voor bijvoorbeeld het halen van een hiv-test te verlagen. Daarnaast hopen zij dat dit onderzoek anderen inspireert om op eenzelfde manier bewustzijn rondom het virus te creëren. Hoewel er nog geen geneesmiddel voor aids bestaat, is het vroeg detecteren erg belangrijk om de ziekte het best te bestrijden.

 

Deel dit artikel