T-Mobile blog Founders blog
Overzicht Entertainment

De 6 beste documentaires voor gamers op een rijtje

05-11-2020 Leestijd: 3 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
05-11-2020 Leestijd: 3 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Voor echte gamers gaat gamen verder dan slechts het spel spelen. Eerder tipte we al een aantal interessante podcasts over gaming. Ben je meer van het kijken dan luisteren? Dan zit je hier helemaal goed, want wij verzamelde de beste documentaires over games en de gamewereld die je nu kunt streamen.

De afgelopen jaren zijn talloze mooie documentaires en series gemaakt voor gamers en liefhebbers van videogames. De meeste van deze docu’s zijn al een aantal jaar oud, maar zijn gewoon nog online te bekijken. En dat biedt een interessant kijkje achter de schermen van een uniek onderdeel van de entertainmentindustrie.

Of je nu zelf een fanatieke gamer bent, ook als je lol hebt met Hay Day waar we een aantal tips voor hebben, of gewoon gefascineerd bent door videogames: dit zijn de 6 beste documentaires die je als gameliefhebber moet zien.

High Score (2020)

Te beginnen met de meest recente documentaire over de klassieke videogames uit de jaren ‘80 en ‘90: High Score. Deze Netflix Original bestaat uit zes afleveringen en neemt je mee naar de basis van videogames. Zo zien we de eerste Mario voorbij komen, de komst van Pac-Man en het megasucces van Sonic. Een nostalgische serie die als een ware tijdmachine fungeert.

Te zien op: Netflix

Chasing Ghost: Beyond The Arcade (2007)

Als je van retro houdt, is deze documentaire zeker een aanrader. Hij neemt je mee naar de populaire arcade-spellen van de jaren ‘80. De documentaire vertelt je het verhaal over de Video Game World Championship in Iowa in 1982. Dat alles dankzij interviews met een paar van de beste gamers uit die tijd. Leer alles over de spellen die toen gespeeld werden, de toernooien en het geld dat ermee verdiend werd.

Te zien op: Amazon Prime

Indie Game: The Movie (2012)

Als je meer wilt weten over hoe bepaalde videogames tot stand zijn gekomen, dan is Indie Game: The Movie zeker een aanrader. Hierin komen verschillende game developers aan het woord, die laten zien tegen welke uitdagingen zij zoal aanlopen. En natuurlijk de hoogtepunten die zij in hun carrière hebben meegemaakt. Zo zien we onder anderen Fez en Braid, die verantwoordelijk waren voor de ontzettend succesvolle game Super Meat Boy.

Te zien op: Amazon Prime, iTunes of te koop via eigen website.

Thank you for playing (2015)

Dit is waarschijnlijk de meest emotionele game-documentaire die er bestaat. Het is dan ook niet een heel voor de hand liggend verhaal. Thank Your for Playing gaat over een vierjarig jongetje met terminale kanker en de manier waarop het gezin om hem heen daar mee omgaat. Zijn vader ontwierp een plek waar hij kon praten over zijn zoon. Dat werd uiteindelijk de game That Dragon, Cancer, een verzameling van herinneringen aan zijn zoontje.

Te zien op: YouTube, Google Play en eigen website.

Second Skin (2008)

In deze documentaire wordt een groep van zeven mensen gevolgd rondom Massively Multiplayer Online (MMO) video games zoals World of Warcraft en Everquest. We zien hoe de games mensen verbind, een toevluchtsoord biedt of vooral de kans biedt om even iemand anders te zijn.

Free to Play (2014)

Tot slot de documentaire Free to Play, die gaat over drie internationale DOKA 2 spelers, die er alles aan doen om aan te top te komen. Te zien is hoe zij keihard werken om hun doel te bereiken. Als je erachter wilt komen wat ervoor heeft gezorgd dat grote gamers tegenwoordig in volle stadions voor een groot publiek spelen, en dat alles in slechts een aantal jaar, dan is het zeker goed om Free to Play te bekijken.

Te zien op: YouTube

Deel dit artikel