Populaire zoekopdrachten

t-mobile-default
Overzicht Geen categorie

De Uitdagers: Een zelfsturende drone als ultieme hulp in huis

15-09-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
15-09-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Het onstond als een grappige uitdaging voor het lustrum van de TU Eindhoven, maar intussen zijn er cameraploegen van over de hele wereld langsgeweest om de zelfsturende drone van Blue Jay Eindhoven met eigen ogen te bewonderen. Een persoonlijke drone als hulpje in huis? Teamleider Tessie Hartjes gelooft er in.

Ben je als ondernemer benieuwd naar de laatste innovaties op het gebied van productiviteit, technologie, groei en connectiviteit? Check dan Founders, onze zakelijke blog!

Wie eind april over het terrein van de TU in Eindhoven wandelde, kan het bijna niet zijn ontgaan. Ter ere van het lustrum van de universiteit was er genoeg te zien, maar de grote witte tenten vielen extra op. In die tenten ‘s-werelds eerste Drone Café, waar bezoekers werden bediend door autonoom vliegende drones, in plaats van ‘gewoon personeel’.

Internationale aandacht

Het Drone Cafe haalde op internationale schaal de aandacht. Na RTL en de NOS doken ook Franse, Duitse en Spaanse journalisten op het project van Blue Jay. “En vorige week was hier nog een cameraploeg van Discovery Channel Canada”, verteld mede-oprichter en teamleider Tessie Hartjes.

Het team is natuurlijk in haar nopjes met de aandacht voor hun project, maar blijft benadrukken dat een cafe vol drones nooit het einddoel is geweest van hun project. Uiteindelijk wil het team namelijk een drone ontwikkelen die als hulp kan dienen in de huiskamer en dan met name in de huiskamer

“Het Drone Café sloot goed aan bij het lustrum, maar was voor ons ook een ideale gelegenheid om met mensen in discussie te gaan”, aldus Hartjes. Want wat verwachten mensen eigenlijk van drones en de bijbehorende technologie?

Technologisch vraagstuk

“Ons uiteindelijke doel is het ontwikkelen van een drone die zelfstanding bij mensen in de huiskamer kan rondvliegen en ze zo kan ondersteunen in hun dagelijks leven. Denk daarbij dan vooral aan mensen die wel wat extra hulp zouden kunnen gebruiken, door ouderdom of een handicap”, legt Hartjes uit.

Dat is een bijzonder uitdaging op diverse onderdelen. De drone moet slim genoeg zijn om zelfstandig door het huis te kunnen verplaatsen en bij aanraking door huisdieren of nieuwsgierige kinderen niet direct kunnen verwonden. Ook het formaat en de samenwerking met bewoners vergt het nodige onderzoek.

Toch kijkt Hartjes ook verder dan alleen het pure technische vraagstuk: “Soms ligt het niet eens aan de technologie dat bepaalde innovaties pas laat tot onze beschikking komen, maar spelen hele andere factoren een rol”.

Makkelijker leven

Binnen het team van 20 studenten vinden de komende periode een flink aantal veranderingen plaats. Met andere woorden: het project wordt ook ná het lustrumjaar doorgezet en van frisse energie en input voorzien.

“Uiteindelijk is ons project natuurlijk pas echt geslaagd als er mensen zijn die de beschikking krijgen over een persoonlijke drone om hen te ondersteunen in huis. Niet om ze lui te maken, maar om mensen met een beperking het leven net iets makkelijker te maken”.

In onze nieuwe serie ‘De Uitdagers’ zetten we de mensen centraal die op hun eigen manier de toekomst willen versnellen. Die ons uitdagen om samen het nieuwe te omarmen. Door zonder grenzen te denken én te doen.

Bekijk ook onze vorige aflevering, over de Floating Freelancers.

Deel dit artikel