T-Mobile blog Founders blog
deepfake herkennen duckduckgoose
Overzicht Innovatie

Stel jij ook de deepfake detective op de proef?

25-01-2022 Leestijd: 3 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
25-01-2022 Leestijd: 3 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Echt van nep onderscheiden. In deze tijd van deepfake wordt dit steeds lastiger. Gelukkig is er een slimme assistent die je hierbij kan gaan helpen: DuckDuckGoose. Daarmee geloof je weer wat je met je eigen ogen ziet. In dit blog stellen we het aan je voor én lees je met wat voor mooie dingen deze Nederlandse start-up bezig is.

Wat is deepfake?

Deepfake is de naam voor beelden die door kunstmatige intelligentie zijn gemanipuleerd. Het is een combinatie van de woorden deep en fake. Deep staat kunstmatige intelligentie, fake voor nep.  

Hoe werkt het?

De meeste deepfaketechnieken laden extern beeld in in het beeld dat je opneemt. Dit gebeurt op zo’n geraffineerde manier dat het niet van echt is te onderscheiden. Zo kan iedereen zich voordoen als een beroemdheid, maar ook als een willekeurig persoon waarvan beeldmateriaal beschikbaar is.

deepfake herkennen met duckduckgoose

Het probleem van deepfake

Met apps kun je steeds makkelijker realistische deepfakebeelden maken. Leuk, om jezelf voor te doen als beroemdheden als Tom Cruise, Arnold Schwarzenegger of Kim Kardashian. Gevaarlijk, omdat deepfake steeds vaker wordt ingezet als wapen.

Daar komt ook bij dat deepfakes steeds realistischer worden. Tegenwoordig zijn deepfakes zelfs zó goed, dat je met het blote oog niet meer weet of het nu echt of nep is. Dit maakt deepfake op meerdere manieren een wapen, bijvoorbeeld voor:

  • Phishing: misschien ben je al bekend met oplichting via WhatsApp. Waarbij zogenaamd je kind je appt dat het een nieuw nummer heeft en snel geld nodig heeft. Deepfake apps kunnen de crimineel helpen je te overtuigen dat je inderdaad met je kind aan het appen bent. Bijvoorbeeld door een video met je te delen waarin zogenaamd je kind wat tegen je zegt.
  • Chantage: hackers gebruiken deepfake om bedrijven en mensen af te persen. Dit doen ze door malware aan videobestanden toe te voegen. Op die manier kunnen zij toegang krijgen tot computers en de persoonlijke of waardevolle informatie die daarop staat. Denk aan inloggegevens, foto’s en creditcardgegevens.
  • Nepnieuws: deepfakebeelden kunnen onrust veroorzaken. Bijvoorbeeld met neppe video’s van bewindslieden die gevaarlijke boodschappen verspreiden.

Even voorstellen: DuckDuckGoose

Deepfake kan leuk zijn, maar zoals je kunt lezen, is er ook een schaduwkant. Tegen dat laatste moet wat gebeuren, vinden ze bij DuckDuckGoose. Dit is een Nederlandse start-up die bestaat uit jonge ingenieurs. DuckDuckGoose heeft software ontwikkeld om bronnen te checken: DeepDetector. Op die manier kun je de betrouwbaarheid van beelden bepalen. Zo kun je weer geloven wat je te zien krijgt.

Hoe werkt DeepDetector?

DeepDetector is een hulpmiddel om deepfakebeelden te ontmaskeren. Deepfaketechnieken, hoe geraffineeerd ook, laten onvolkomendheden achter. Dit zijn artefacten. De technologie van DuckDuckGoose scant beelden op deze (minimale) onvolkomendheden. Het zoekt in elk frame van een video naar gezichten. Vervolgens zoekt het in veranderingen tussen elk frame. Op die manier kan DeepDetector inschatten hoe groot de kans is dat het beeld is gewijzigd of gegenereerd door deepfaketechnologie.

Te gebruiken als plug-in voor de browser

DeepDetector helpt nu al journalisten en overheden bij het ontdekken van deepfakebeelden. Zodat ze niet voor de gek worden gehouden. En het handige is: ze kunnen het gebruiken als plug-in in hun browser. Deze plug-in heet DeepfakeProof. Zo kunnen ze met een druk op de knop checken of beelden via deepfake zijn gegenereerd.

Stel het op de proef

Wij vinden het heel belangrijk dat je makkelijk deepfakebeelden kunt ontmaskeren. Daarom stellen we DuckDuckGoose graag samen met je op de proef. Stuur ons tot tien foto’s van elk maximaal 5MB die je met behulp van deepfaketechnologie hebt gemaakt. Op die manier help je de dienst met het verbeteren van de technologie. Doe je ook mee?

Stuur ons hier je deepfakebeelden.

Deel dit artikel