Populaire zoekopdrachten

Overzicht Entertainment

Diefstal in het buitenland: bescherm je telefoon!

22-06-2015 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
22-06-2015 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

ls je telefoon in handen van dieven valt, hebben ze een potentiele goudmijn in handen. Zo bellen ze dolgraag naar dure nummers. Maar niet met mijn telefoon: ik heb tips om de schade na diefstal zo laag mogelijk te houden.

Onlangs was ik in Barcelona. Ik zou een traan hebben gelaten als daar mijn telefoon gestolen zou zijn, net als de rest van smartphoneverslaafd Nederland. Maar wat veel mensen zich niet beseffen, is dat een diefstal van je telefoon in het buitenland niet alleen een verzekeringskwestie is.
Er zijn drie mogelijke gevolgen van een diefstal:

  • Je bent je (vaak dure) telefoon kwijt
  • Nog erger: je bent al je foto’s en contacten kwijt
  • Misschien nog erger: criminelen kunnen je een heel hoge telefoonrekening bezorgen

Ik heb tips om bovenstaand te voorkomen.

Voorkom een hoge telefoonrekening door criminelen

Naast je telefoon die veel geld oplevert, kunnen criminelen ook veel geld aan jouw simkaart verdienen als je deze niet beveiligt. Bendes bellen in het buitenland vaak naar dure (0900-)betaalnummers, waar jij de hoge rekening van krijgt. Zorg daarom altijd dat je je simkaart beschermt met een pincode en een toegangscode. Standaard is deze 0000, verander deze voordat je op vakantie gaat!

Maak een back-up van je foto’s en contacten

Gelukkig hebben we de foto’s nog. Dat kan ik met een opgelucht hart zeggen, want al mijn geschoten plaatjes staan veilig in de cloud. Zo kan ik ze ook makkelijk allemaal op de laptop terugvinden. Collega Ruud heeft hier een duidelijk blog over geschreven: Nooit meer foto’s kwijt met online opslagdiensten.
Mijn iPhone heeft mijn contacten automatisch in de iCloud opgeslagen. Ik raad je aan dit ook te doen! Ga naar Instellingen > Mail, Contacten, Agenda > iCloud.

Vind jouw (gestolen) telefoon

Het Ministerie van Veiligheid en Justitie heeft een heldere campagne: maak je telefoon Boefproof. Op Boefproof.nl geven ze tips voor elk type telefoon hoe je deze traceerbaar kunt maken. Is je telefoon kwijt? Als je de instellingen juist zet, heb je de kans dat je je telefoon terug kunt vinden.

Telefoon toch gestolen. Wat nu?

Dat is flink balen. En dat is nog zacht uitgedrukt. Belangrijk is dat je zo snel mogelijk actie onderneemt: doe aangifte en blokkeer je simkaart. Je kunt dit online doen op My T-Mobile, of bel naar +31624001200.
Bekijk tenslotte bij jouw verzekeringsmaatschappij of jouw reisverzekering diefstal dekt.

 

Mijn laatste tip is: draag je telefoon dicht bij je. Dus niet los in je achterzak of schoudertas! Zo ben ik nog nooit beroofd.
Is jouw telefoon wel eens gestolen in het buitenland? Of hoe zorg jij dat dieven niet bij jouw mobiel kunnen komen? Ik ben erg benieuwd naar jullie tips!

Deel dit artikel