T-Mobile blog Founders blog
digitaal kookboek maken evernote
Overzicht Geen categorie

Je tablet als digitaal kookboek met Evernote

15-01-2015 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
15-01-2015 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Een kleine keuken waar een onhandig groot kooktijdschrift op het aanrecht ligt. En net niet dat ene recept kunnen vinden. Herkenbaar? Ik leg in 3 stappen uit hoe jij je tablet als handig digitaal kookboek kunt gebruiken met Evernote!

Digitaal kookboek: Evernote

Onlangs was ik bij mijn ouders, even de digitale hulp uithangen. Mijn vader kreeg het niet voor elkaar om e-mails te verzenden vanaf zijn iPhone. Ook gebruikt hij Evernote voor zijn zaak en had synchronisatievragen. Mijn moeder had daarop de vraag wat zij in hemelsnaam met Evernote kon. Ik vertelde dat ik hoorde dat heel wat mensen het als digitaal receptenboek gebruiken. Na een uitleg doet ze niet anders meer, elk recept uit de Libelle of LINDA. wordt snel gescand door haar iPhone, en in de keuken dient haar iPad met de Evernote-app tegenwoordig als digitaal kookboek.

iPad als kookboek

Ook weten hoe jij Evernote als handig receptenboek kunt gebruiken? Ik leg het je uit.

Stap 1: Start Evernote

Evernote herken je aan het groene icoontje met de olifant erop (een app als je olifantengeheugen, dat is het idee van de app-ontwikkelaars). Heb je de app nog niet? Download hem dan in de Google Play Store of in de iPhone en iPad App Store. Als T-Mobile klant krijg je trouwens 12 maanden gratis Evernote Premium, meer hierover lees je op de website van T-Mobile.
App opgestart? Mooi, op naar de volgende stap.

Stap 2: Maak een receptenboek aan

Tik bij Notitieboeken op + Nieuw notitieboek en geef je nieuwe boek een naam, bijvoorbeeld Receptenboek. In dit notitieboek zet je in het vervolg al je recepten. Ook aantekeningen over koken, foto’s van maaltijden van vrienden of gesproken aantekeningen kun je hier in zetten.

Evernote receptenboek stap 2

Stap 3: Voeg je recepten toe

Rechtsboven tik je op je +. Vervolgens geef je dit nieuwe recept een naam, in mijn geval Jamcookies. Dan tik ik op het fototoestel, boven het toetsenbord. Ik maak een foto van het recept en tik dan op het vinkje. Je kunt natuurlijk ook meerdere foto’s toevoegen als dat nodig is.
Je kunt zelf aantekeningen bij het recept maken. Ik vind het altijd handig om te weten uit welk tijdschrift of van wie ik het recept heb, dus dat typ ik erbij.

digitaal kookboek maken

Klaar is jouw digitale kookboek! Het fijne van Evernote is dat hij mijn iPhone en iPad meteen synchroniseert, dus op beide apparaten staan dezelfde recepten en aantekeningen. Op deze manier heb je makkelijk al je recepten bij elkaar en zit je niet te rommelen met papieren tijdschriften in de keuken.

Handige tips

  • Heb je een ingrediënt over, of weet je juist niet meer voor welk recept je het ooit gebruikte? Evernote kan tekst lezen van je foto’s! Ik zocht bijvoorbeeld op ‘amandelmeel’, en zag meteen waar het bij hoorde. Het wordt in de foto van het recept zelfs geel gearceerd!
  • Koop een handige hoes waarmee je iPad (of andere tablet) kan staan. Dan kun je het beter lezen in de keuken en dan wordt je tablet niet vies.
  • Bij veel verschillende recepten is het handig om meerdere notitieboeken aan te maken. Zo ben je nog beter geordend.
  • Als je na een etentje bij vrienden vergeten bent het recept te vragen, vraag dan of zij je het recept alsnog willen mailen. Even de tekst kopiëren uit het mailtje, plakken in een nieuwe notitie, en klaar is Kees!
  • Nog handiger: koop een tijdschrift, kookboek of receptenapp op je tablet of telefoon. Mijn favorieten zijn Tijdschrift.nl (download op Android / iPhone en iPad), Powerfood van Rens Kroes (download op Android / iPhone en iPad) en de app Jamie Oliver’s recipes (download op iPhone en iPad).
  • Ben je een echte foodie? Gebruik dan Evernote Food (voor Android of iPhone) . Deze app heeft nog meer culinaire extra’s: naast de recepten uit jouw Evernote-notitieboek, kun je hier je favoriete restaurants handig bewaren, en foto’s van je maaltijden ordenen.

Heb ik je kunnen helpen met een digitaal kookboek op jouw tablet? Welke recepten ga jij als eerste in Evernote zetten?

Download Evernote op jouw Android, iPhone of iPad

download-android

download-app-store

Deel dit artikel