T-Mobile blog Founders blog

Populaire zoekopdrachten

Overzicht Mobiel

Dolby Atmos: films komen nog meer tot leven

27-03-2023 Leestijd: 3 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
27-03-2023 Leestijd: 3 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Een film kijken is dankzij streamingdiensten als Netflix makkelijker dan ooit. Ook op je telefoon. Tegenwoordig zelfs met een goede geluidskwaliteit. Wil je het allerbeste geluid? Dan is Dolby Atmos een must. Wat is het en welke telefoons hebben het? Je leest het allemaal hier!

Wat is Dolby Atmos?

Dolby Atmos is een speciale technologie voor geluidsapparaten. De techniek kan in een soundbar zitten, maar ook in een headset en zelfs een telefoon. Qua naam doet het denken aan Dolby Surround. Bij Dolby Surround plaats je overal om je heen speakers en komt het geluid vanuit verschillende posities. Dolby Atmos werkt vanuit één punt, maar toch heb je het idee dat het geluid vanuit verschillende plekken komt.

Hoe werkt Dolby Atmos?

Dolby Atmos kijkt waar jij je in de ruimte bevindt. Voor gebruik loop je een rondje door de kamer en maak je geluiden. Het geluidsapparaat met Dolby Atmos meet dan de kamer op. Wanneer je dan een film kijkt, weet de soundbar hoe het geluid gestuurd moet worden. Een helikopter die van achteren komt, hoor je dan ook echt van achteren. Het geluid wordt via het plafond achter je gekaatst voor het gewenste effect.

Verder uitbreiden

Een speaker met Dolby Atmos is een flinke verbetering ten opzichte van het standaard geluid uit de televisie of telefoon. Je kunt nog verder gaan. Met 5.1 Dolby Atmos of 7.1 Dolby Atmos krijg je door twee of vier plafondspeakers nóg rijker geluid. En een tv die Dolby Vision ondersteunt zorgt voor de beste geluidskwaliteit. Zo creëer je de perfecte Dolby Atmos opstelling.

In de bioscoop

Je thuiservaring wordt met de techniek een stuk beter. Toch gaat Dolby Atmos in de bioscoop nog een stapje verder. In de zaal zijn maximaal 64 speakers geplaatst, van de vloer tot aan het plafond. Door die grote hoeveelheid wordt de ervaring naar het hoogste niveau getild.

Dolby Atmos bij Netflix

Om van Dolby Atmos te genieten, moet ook de film of serie het ondersteunen. Heel wat films en series op Netflix ondersteunen de techniek. Daarvoor heb je wel een abonnement nodig waarmee je in Ultra HD kunt kijken. Dat is het Netflix Premium abonnement. Bij T-Mobile Unlimited & Entertainment heb je Netflix Standaard, die je voor € 3 per maand upgradet naar Netflix Premium. Vanaf dat moment bekijk je alles in de hoogste resolutie én met Dolby Atmos.

Goed ontvangen films als The Mitchells vs. The Machines, Dolemite Is My Name, Mudbound, Roma, The Irishman, Da 5 Bloods en All Quiet On The Western Front ondersteunen de techniek. Met een supersnel Glasvezel beleef je het zonder haperingen. Ook wanneer anderen in je huis druk bezig zijn met het internet. Is jouw huis al klaar voor glasvezel? Doe hieronder de Postcodecheck!

Glasvezel bij jou thuis?

Ontdek het in een minuut met onze postcodecheck

Ook op je telefoon

Steeds meer telefoons hebben ook Dolby Atmos. Dit beleef je dan vaak via een geschikte koptelefoon, want de speakers van je telefoon kunnen niet hetzelfde effect brengen. Op de iPhone, zoals de iPhone 14 Pro, kun je met de juiste koptelefoon muziek van Apple Music met Dolby Atmos luisteren. Via Spotify kan dat niet. Via de speakers kan het ook. De iPhone 7 of nieuwer ondersteunt de technieken.

Heb je een Android telefoon, zoals de Samsung Galaxy S23, dan kun je ook Dolby Atmos gebruiken. Sinds de Samsung Galaxy S9 hebben telefoons uit deze Samsung serie standaard Dolby Atmos. Het werkt ook via de speakers, maar het is beter om een goede headset te gebruiken.

Dolby Atmos met de Apple AirPods

Wat zijn dan goede headsets? De AirPods ondersteunen het. Daarvoor heb je de derde generatie AirPods, de AirPods Pro of de AirPods Max nodig. Vervolgens moet je een actief abonnement hebben op Apple Music. Wanneer je dat hebt, schakel je Dolby Atmos als volgt in:

  1. Ga naar de ‘Instellingen’ app.
  2. Selecteer daar ‘Muziek’.
  3. Vervolgens kies je daar voor ‘Dolby Atmos’ en bepaal je of je het automatisch of altijd ingeschakeld wil hebben.
  4. Muziek die de techniek ondersteunt wordt nu in Dolby Atmos afgespeeld.

AirPods op je Samsung telefoon met Dolby Atmos?

Het is ook mogelijk om je AirPods te verbinden met je Samsung telefoon. Maar dan werken de oordopjes puur als Bluetooth oordopjes. Dolby Atmos wordt dan niet ondersteunt. Wil je dat wel? Dan zijn de Samsung Galaxy Buds Pro 2 een goed alternatief.

Deel dit artikel