T-Mobile blog Founders blog
Dit zijn je mogelijkheden voor intenret met dongel
Overzicht Thuis

Internetten met een dongel: waar en wanneer je maar wil

08-07-2022 Leestijd: 3 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
08-07-2022 Leestijd: 3 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Een serie streamen terwijl je op het strand ligt? Of buiten in het park op je laptop werken? Maak kennis met de dongel. Die verbindt je letterlijk overal met het internet. Zo kun je werken en streamen, waar én wanneer je maar wil. Maar wat is een dongel, hoe werkt een dongel en wat zijn de kosten? En wat heb je nog meer nodig buiten een 4G of 5G dongel? We leggen je graag alles uit.

Wat is een dongel voor internet?

Een dongel voor internet is een accessoire die je aansluit op een apparaat dat je wilt verbinden met mobiel internet, zoals je laptop. In de dongel plaats je een simkaart die verbinding maakt met het mobiele netwerk van je provider. Daarna zorgt de dongel ervoor dat je met het aangesloten apparaat kunt internetten via 4G of 5G. Handig als je mobiel wilt internetten op je laptop.

Hoe werkt een dongel?

In de dongel zit een simkaart met een databundel. Zie het als een soort USB-modem. Met een modem heb je namelijk ook internet via een 4G of 5G verbinding. Het fijne aan een dongel is dat je werkelijk overal kunt internetten. Het enige wat je nog moet doen, is je dongel koppelen met je laptop en het juiste netwerk selecteren (jouw dongel met simkaart dus). Zo heb je direct internet.

Ken je de term mifi in plaats van wifi? Mifi staat voor mobiele wifi. In combinatie met een dongel en een dongel simkaart in het apparaatje maak je verbinding met het mobiele netwerk.

Wat heb je nodig om te internetten via een dongel?

Het fijne aan internetten via een dongel is dat je er maar twee dingen voor nodig hebt: een dongel en een data simkaart.

Data simkaart

Zonder simkaart geen mobiel internet. Ook de dongel heeft dit dus nodig. Je kunt hiervoor een data simkaart bij een provider kopen met daarop een Data Only abonnement. Dit is een abonnement met alleen een internetbundel. Ook is prepaid sim mogelijk.

Dongel

De data simkaart plaats je in de dongel. Soms krijg je die meegeleverd bij het Data Only abonnement dat je afsloot, maar via webwinkels als Coolblue kun je ook zelf een 4G dongel of 5G dongel kopen. Wat kost zo’n dongel? Tussen de € 70 en € 100. In deze dongel plaats je de simkaart. Vervolgens sluit je de dongel via USB-stick aan op je laptop en ben je online via mobiel internet. Installeren is een fluitje van een cent.

Mogelijkheden van internetten met een dongel

We werken met zijn allen steeds vaker online. Daar bovenop komt ook nog eens dat steeds meer mensen vanaf andere plekken dan thuis willen werken. De dongel biedt daarmee een goede uitkomst.

Internet op apparaat zonder simkaart

Verbruikt je hotspot op je mobiele telefoon té veel data als je via je laptop internet gebruikt? Dan is het ideaal om een dongel met data simkaart aan te schaffen. Zo maak je toch gebruik van internet, zonder wifi. Je bent dus veel mobieler, én de data en batterij van je telefoon blijft je bespaard. 

Handig om overal – waar je maar wil – te werken

Wil je op een mooie plek in de middle of nowhere werken omdat je extra focus nodig hebt? Zit je in een buitengebied met langzame kabelverbinding? Met een dongel en data werk jij voortaan vanaf ieder plekje. Je kunt jouw (thuis)kantoor dus prima omruilen voor andere inspirerende (werk)plekken.

Ideaal om overal te streamen

Staat er lange treinreis op de planning en hapert de wifi in de trein te veel naar je zin – en dus je favoriete serie? Lig je lekker in het park met je laptop? Geen zorgen. Met een dongel én een data simkaart stream je overal zonder problemen.

Internetten via een dongel bij T-Mobile

Bij T-Mobile kun je met een dongel internetten. Je kunt bij ons namelijk een Data Only abonnement afsluiten en zelf een dongel voor internet regelen. De bundels om via een dongel te internetten zijn:

  • 1GB: € 12,50 per maand*
  • 5GB: € 17,50 per maand*
  • Unlimited: onbeperkt GB voor € 35 per maand*

Het fijne is: voor € 1,49 per maand sluit je de Altijd Extra Veilig Online-optie af. Hiermee is internetten via de dongel extra veilig. Deze optie werkt als een firewall voor je mobiele internetverbinding. Je bent zo automatisch beschermd tegen virussen en phishing-sites. Zo ben je veilig met een dongel online via een verbinding die je helemaal voor jezelf hebt. Ideaal om op locatie te werken op je laptop. Of om op vakantie snel internet op zak te hebben om series te streamen.

*met uitzondering van inflatiecorrectie.

Deel dit artikel