T-Mobile blog Founders blog
draadloos opladen
Overzicht Mobiel

Je telefoon draadloos opladen? Zo werkt het!

27-07-2022 Leestijd: 3 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
27-07-2022 Leestijd: 3 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Met draadloos opladen is je geklungel en een zoektocht naar een oplader voorbij. Hoe meer futuristische mogelijkheden zich ontwikkelen per telefoon, het opladen zelf maakt ook een spurt. Steeds meer nieuwe mobiele telefoons bevatten deze optie. Benieuwd hoe je je telefoon draadloos kunt opladen? We leggen je alles uit in dit artikel en delen welke iPhone, Samsung en andere mobiele telefoons dit ondersteunen.

Wat is draadloos opladen?

Je telefoon draadloos opladen gebeurt via een oplaadstation. Je hebt dus geen oplader meer nodig die je verbindt met je mobiele telefoon. Wereldwijd is draadloos opladen bekend onder de term ‘Qi’. Dit betekent ‘vitale energie’.

Hoe werkt draadloos opladen?

Je telefoon draadloos opladen is nóg makkelijker dan opladen via je adapter. Je legt je mobiele telefoon namelijk op het oplaadstation. Zorg dat het oplaadstation verbonden is via een kabel met het stopcontact en het draadloos opladen start vanzelf. 

De technologie achter je telefoon draadloos opladen

Hoewel het draadloos opladen van je telefoon bijna magisch lijkt, is het dat niet. Hoe werkt draadloos opladen dan – zonder moeilijke, technische termen? Het opladen werkt met twee spoelen. Eén spoel bevindt zich in het laadstation en de andere in de mobiele telefoon. De Qi-technologie werkt met een magnetisch veld. Het opladen activeert als de mobiele telefoon op het laadstation ligt. Het magnetisch veld maakt draadloos opladen mogelijk – zo simpel is het.

De voor- en nadelen van je telefoon draadloos opladen

Zoals bij iedere nieuwe ontwikkeling zijn er voor- en nadelen. Hieronder lees je welke voor- en nadelen er gelden bij het draadloos opladen van je telefoon.

Voordelen van je telefoon draadloos opladen

Allereerst merk je direct dat de USB-poort van je mobiele telefoon minder slijt. Zonder draadloos opladen breng je dag in, dag uit, je oplader in de USB-poort. Je Samsung, iPhone of andere mobiele telefoon gaat dus veel langer mee bij draadloos opladen.  

Ook is het een makkelijke manier om je mobiele telefoon op te laden. Je legt je telefoon op het oplaadstation en de batterij laadt direct op.

Nadelen van je telefoon draadloos opladen

De ontwikkeling is nog niet zó ver dat er helemaal geen bedrading meer is. Oftewel: ook voor het laadstation heb je nog steeds een draad en een stopcontact nodig.

Het draadloos opladen van je telefoon duurt langer dan het ‘normale’ laden met oplader. Gelukkig zijn er genoeg manieren om het opladen van je mobiele telefoon te versnellen. Wil je je mobiele telefoon snelladen? Dan heb je een aparte snellader nodig.

De benodigdheden

Wat heb je nodig om je telefoon draadloos op te laden? Een toestel die dit ondersteunt, een oplaadstation en een daarbij behorende stekker voor in het stopcontact.

Telefoons die draadloos opladen ondersteunen

Niet alle mobiele telefoons zijn geschikt voor draadloos opladen. Ben je toe aan een nieuwe mobiele telefoon? Bekijk dan bij de technische specificaties of het een telefoon is met Qi ondersteuning. Bij bijna alle nieuwe mobiele telefoons is een Qi-ontvanger ingebouwd.

hoe werkt draadloos opladen

Oplaadstation

Zonder oplaadstation kun je ook weinig laden. De technologie van de oplaadstations zijn universeel. Je hebt dus geen aparte Samsung of iPhone oplader nodig voor draadloos opladen. En wist je dat draadloos opladen ook bij je Apple Watch werkt? Check wel of dit geldt voor de specifieke oplader die je hebt, want het biedt nog geen ondersteuning voor iedere draadloze oplader.

Stekker voor in het stopcontact

Je laadstation heeft natuurlijk stroom nodig. Via een USB-kabel inclusief stekker verbind je het laadstation met het stopcontact. Laden maar!

Deze telefoons kun je draadloos opladen

Wil je weten of je jouw mobiele telefoon draadloos kunt opladen? Welke Samsung, Xiaomi, iPhone of OPPO draadloos kan opladen? Of zoek je een nieuw toestel die deze optie ondersteunt? Hieronder hebben we alle mobiele telefoons waar draadloos opladen mogelijk is voor je op een rijtje gezet. Van iPhone tot Samsung en van OPPO tot telefoons van Xiaomi.

Zo weet je precies welke mobiele telefoons je draadloos kunt opladen. Draadloos opladen maar!

iPhone 13

De iPhone 13 kun je supersnel draadloos opladen! Handig, want zo heb je geen gedoe meer met kabeltjes.

Stap 1: kies je kleur

Stap 2: kies het geheugen vorige stap

Apple iPhone 13 Groen Apple iPhone 13 Zwart Apple iPhone 13 Blauw Apple iPhone 13 Rood Apple iPhone 13 Roze Apple iPhone 13 Wit
Deel dit artikel