T-Mobile blog Founders blog

Populaire zoekopdrachten

Overzicht Entertainment

Eenzame ouderen horen met de kerst niet alleen te zijn

12-12-2019 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
12-12-2019 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Terwijl heel Nederland zich opmaakt voor de feestdagen en kerstvakantie zijn er ook veel Nederlanders voor wie de kerstperiode alles behalve een gezellige periode is. Eenzaamheid onder ouderen is een groeiend probleem dat veel meer mensen treft dan je denkt. Wist je bijvoorbeeld dat 44% van de 65-plussers zich wel eens eenzaam voelt?

Eenzaamheid onder ouderen

De redenen voor eenzaamheid onder ouderen zijn vaak divers. Vaak wonen de (klein)kinderen ver weg en worden zij opgeslokt door hun dagelijkse bestaan en beslommeringen waardoor er (te) weinig contact is. Soms hebben mensen weinig vrienden op latere leeftijd, of zijn deze al overleden. Eenzaamheid onder weduwes en weduwnaars is nog veel groter. Ruim 62% van hen geeft aan zich regelmatig eenzaam te voelen.

[tweetable_quote quote=”Er gaan dagen voorbij dat je vergeet hoe je eigen stem klinkt”]Tijdens de feestdagen neemt dit gevoel toe omdat veel winkels, waar oudere mensen óók heen gaan om een praatje te maken, gesloten zijn. Het publieke leven ligt stil terwijl anderen gezellig bij elkaar zijn.

Effect op gezondheid

Onderzoek van het Nationaal Ouderenfonds heeft aangetoond dat eenzaamheid op termijn ook een fysiek probleem wordt bij oudere mensen. Zo verhoogt het de bloeddruk, het stressniveau en de kans op een depressie. Ook blijkt dat eenzaamheid de kans op vroegtijdig overlijden met 14% vergroot.

Kom in actie tegen eenzaamheid

Gelukkig komen in deze periode veel mensen in actie tegen eenzaamheid onder ouderen. Zo organiseert T-Mobile deze week weer een kerstlunch in het restaurant van het hoofdkantoor in Den Haag speciaal voor eenzame ouderen die in de Haagse wijk Laak wonen. Na afloop van de lunch worden kerstpakketten uitgedeeld. Ook doneerde T-Mobile dit jaar in totaal 1000 van dit soort kerstlunches aan de stichting Nationaal Ouderenfonds. Deze lunches worden door het hele land georganiseerd door de stichting.

Wie zelf iets wil doen aan de eenzaamheid die veel ouderen ervaren in de maand december? Kijk dan op de website van het Nationaal Ouderenfonds voor tips, doneer een kerstdiner samen met T-Mobile of organiseer een sponsoractie om geld in te zamelen. Met dat geld kunnen ook events georganiseerd worden speciaal voor de eenzame ouderen die dat het hardst nodig hebben.

Deel dit artikel