T-Mobile blog Founders blog
t-mobile-default
Overzicht Entertainment

Europese auto’s kunnen vanaf 2019 met elkaar praten

17-02-2017 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
17-02-2017 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Auto’s die vanaf 2019 de markt op komen, kunnen vanaf dat jaar met elkaar praten. Autofabrikanten hebben deze week in Amsterdam namelijk een overeenkomst bereikt om de communicatie tussen de voertuigen op één lijn te brengen. Daardoor kunnen auto’s van verschillende merken toch met elkaar gegevens uitwisselen.

Het gaat bijvoorbeeld om gegevens over de verkeerssituaties. Doordat auto’s elkaar van tevoren al kunnen waarschuwen, kan het verkeer beter doorstromen en zo kunnen files voorkomen worden. Die gegevens zouden bijvoorbeeld ook gekoppeld worden aan kaartendiensten, zodat je een alternatieve route voorgesteld krijgt als het ergens erg druk is.

Naast onderling communiceren moeten de auto’s ook gaan praten met de omgeving, bijvoorbeeld met verkeerslichten. Op die manier moeten de voertuigen de informatie ook aan verkeerscentrales door kunnen geven.

Het onderling communiceren van auto’s wordt gezien als een opstap naar de volledig zelfrijdende auto, zonder stuur. Om de ontwikkeling nog meer te versnellen, kunnen de autofabrikanten in de Europese Unie ook sneller op de openbare weg gaan testen.

Nu moeten ze nog in elk afzonderlijk land een aparte procedure volgen. Voor 26 landen, waaronder Nederland, is nu een overeenstemming bereikt om dat proces voor de fabrikanten makkelijker te maken. De overeenkomst is onder meer het resultaat van de inzet van de Nederlandse minister van Infrastructuur en Milieu: Melanie Schultz van Haegen.

Foto: Roderick Eime.
Deel dit artikel