T-Mobile blog Founders blog
facebook instellingen
Overzicht Geen categorie

Je Facebook instellingen opschonen, zo doe je dat!

10-02-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
10-02-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Hoe lang zit jij nu al op Facebook? Grote kans dat je best eens de bezem door je vrienden, likes en privacyinstellingen mag halen. Ik neem je stap voor stap mee door jouw eigen Facebook.

Ik weet nog precies waar ik was toen ik mijn Facebook profiel aanmaakte. Dat was zo’n 7 jaar geleden achter een vergeelde computer met een biertje in de hand in een van de hostels aan de oostkust van Australië. Sinds die tijd zijn zowel Facebook als ik meer volwassen geworden, tijd om mijn online profiel en instellingen eens grondig op te schonen.
Mijn tips zijn het beste te doen op een desktop, dus pak je laptop erbij!

Facebook-instellingen

Deze knop zit een beetje verstopt, maar het kan geen kwaad om er eens een kijkje te nemen. Ik neem je door een aantal van deze instellingen mee. Als eerste meteen de vraag: weet jij hoe het met jouw privacy-instellingen zit?
Als dat naar je zin staat, heb ik de volgende tips:

Apps: bedrijven die toegang hebben tot jouw gegevens

Bij veel websites en apps kun je inloggen met je Facebook-account. Echter, als je geen gebruik meer maakt van de website of de app niet meer op je telefoon heb staan, is het beter om deze ook uit Facebook te verwijderen. De bedrijven achter de app blijven anders toegang hebben tot je gegevens!

Doorloop de lijst en verwijder dat waar je geen gebruik meer van maakt. Mocht je de liefde van je leven reeds gevonden hebben, dan kan je hier dus ook de Tinder-app verwijderen.

Stop de Candy Crush uitnodigingen

Nu je toch bij de app-instellingen bezig bent: erger jij je ook aan die game-uitnodigingen van vrienden? Klik in het blok App, websites en plug-ins op Bewerken en vervolgens op Uitschakelen. Nu zal je geen uitnodigingen meer ontvangen.

Véél Vind-ik-leuks

In de jaren dat ik Facebook gebruik, blijk ik behoorlijk vaak op ‘vind-ik-leuk’ te hebben geklikt. Om dit te zien, ga je op je desktop naar je eigen profiel door op je foto te klikken. Ga dan naar Meer > Vind-ik-leuks.
Het verbaasde mij hoeveel likes ik kon verwijderen uit deze lijst, ik was helemaal vergeten  dat ik in het buitenland Ruby’s Homemade Ice Cream ooit een like gegeven te hebben. Heb ik nu niks meer mee!
Klik op Vind ik niet meer leuk om ze volledig te verwijderen. Als je alleen Volgend uitvinkt, dan blijft de like nog wel bestaan.

vind ik niet meer leuk

Toegang tot jouw Facebook vanaf apps

Je hebt waarschijnlijk ooit op meerdere apparaten ingelogd op Facebook. Denk aan een toestel van een vriend, of een oude tablet. Ga naar de beveiligingsinstellingen om dit in te zien.
Facebook geeft hier aan “Je ontvangt geen melding of hoeft je identiteit niet te bevestigen wanneer je je aanmeldt vanaf deze apparaten”. Genoeg reden om te verwijderen wat je hier niet herkent. Verwijder je per ongeluk je huidige toestel? Geen nood: dan moet je je gewoon nog een keer opnieuw aanmelden op je telefoon.

Vergeten uit te loggen? Log uit op afstand

Heb je ergens op een openbare computer ingelogd, maar vergeten uit te loggen? Dat kun je van een afstand uitzetten! Ga naar de beveiligingsinstellingen. Hier zie je alle plekken waar je met Facebook bent ingelogd. Als je onbekende apparaten of locaties ziet, klik je op ‘Activiteit beëindigen’ om de sessie te beëindigen. Je kan ook gewoon op “Alle activiteiten beëindigen” klikken om er zeker van te zijn dat je niet ergens bent ingelogd waar je dat niet wil. Het kan dan wel zijn dat je opnieuw moet inloggen.

Echte vrienden

Het kan geen kwaad om even door je vriendenlijst heen te scrollen om te kijken wie je kan ontvrienden. Niet iedereen uit je lange Facebook-verleden hoeft alles van je te kunnen zien, toch? Ga naar je eigen profiel door op je foto te klikken > klik dan op Vrienden. Ontvriend er op los! 

Nieuwsoverzicht

Iedereen heeft wel Facebook vrienden die van alles liken en delen. Denk aan een IQ test,  ‘moet je dit filmpje van een autorijdende hond zien’, ‘Be like me’, etc … Zelf ben ik niet zo’n fan van dit soort berichten. Gelukkig heeft Facebook hier een oplossing voor. Als je deze personen niet wil ontvrienden, maar toch hun berichten niet meer wilt zien, ga dan naar het profiel van deze persoon en ontvolg hem of haar:

niet meer volgen

Meldingen van Facebook-groepen

Als lid van een aantal Facebook -roepen ontvang ik bij ieder bericht een melding. Dit kan handig zijn, maar ik heb ze liever niet. Om niet bedolven te worden onder meldingen kan je op de groep-pagina onderstaande instellingen aanpassen.

melding facebook groep

Meldingen van Facebook events

Facebook events zijn super handig, helemaal als ze gesynchroniseerd zijn met de agenda op je telefoon. Zo vergeet ik nooit meer een event. Om niet bij iedere post in het event een melding te krijgen, kan je op de event pagina onderstaande aanpassen.

instelling meldingen1

Kies dan de optie die jouw voorkeur heeft:

instelling meldingen2

Opgeruimd staat netjes! Heb jij nog een tip hoe je je Facebook verder kan opschonen, laat dan hieronder een berichtje achter. Handige tips kan ik toevoegen aan mijn blog!

Deel dit artikel