Populaire zoekopdrachten

Overzicht Innovatie

Facebook berichten, statusupdates, tijdlijnen, taggen: de verschillen

27-01-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
27-01-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Zit jouw moeder/oma op Facebook? Gezellig! Maar ze kan misschien best wat hulp gebruiken: de verschillende soorten berichtjes kunnen verwarrend zijn. Statusupdates, berichten, tags, tijdlijnen, Messenger, DM’s, PM’s… Ik leg de verschillen graag voor ze uit.

Ik zie het nog wel eens mis gaan: goedbedoelde berichten van moeders die als eigen statusupdate zijn geplaatst in plaats van op ándermans tijdlijn. Of een mededeling waarvan ik weet: dat had denk ik in een privéberichtje gemoeten. Herkenbaar? Deel dit blog dan gerust met je vader/moeder/opa/oma!

Statusupdate

Een statusupdate komt op jouw eigen tijdlijn. Dit bericht is voor al jouw Facebookvrienden te zien.

Hoe plaats ik een statusupdate?

Desktop: Klik linksboven op de Facebook-F > Bij Status bijwerken kun je jouw update schrijven > Naast de knop Plaatsen heb je keus wie jouw statusupdate kunnen zien.

status desktop

Mobiele app: Tik op Status > Kies bij Aan wie het bericht mogen zien > Schrijf je update > Tik op Plaatsen

status iphone

Tijdlijn

Een berichtje op de tijdlijn van een vriend verschijnt niet op jouw eigen tijdlijn. Het is gericht aan je Facebookvriend. Maar let op: vaak kunnen alle vrienden van je Facebookvriend dit bericht wel zien! Overweeg dus een privébericht als niet iedereen hoeft mee te lezen.

Hoe schrijf ik iets op de tijdlijn van een vriend?

Desktop: Zoek jouw vriend op. Als je op zijn tijdlijn bent, zie je o.a. zijn profielfoto. Bij Bericht staat Schrijf iets. Hier plaats je jouw berichtje.
Rechtsboven zie je ook Bericht staan. Verwarrend: dit is een ander soort bericht, zie het volgende kopje.

tijdlijn vriend desktop-2

Mobiele app: Typ in het zoekveld de naam van jouw vriend > Tik op Bericht schrijven > Zijn naam verschijnt bovenaan je in je beeld. Schrijf hier jouw berichtje op de tijdlijn van de vriend. > Tik op Plaatsen.

tijdlijn vriend iphone2

(Privé)bericht

Dingen die anderen niet hoeven te lezen, zet je in een privébericht. Dan verschijnt het niet op zijn tijdlijn.
Dit wordt ook wel eens gewoon bericht, privé bericht (PB), direct message (DM) of private message (PM) genoemd. Messenger is de Facebook-app waarmee je makkelijk privéberichten stuurt.

Hoe stuur ik een privébericht?

Desktop: Zoek je Facebookvriend op. Klik rechts bij zijn coverphoto op Bericht. Er opent nu een nieuwe chat.

privebericht desktop

Mobiele app: In de Facebook-app zoek je naar je vriend. Dan tik je op Bericht. Je kunt ook de Messenger app gebruiken, waarmee je makkelijk en snel privéberichtjes kunt sturen.

privebericht iphone

En taggen dan?

Je kunt ook een vriend taggen onder een bericht door een @ te gebruiken met de naam. Die persoon krijgt dan een notificatie van dat bericht. Maar let op: jouw vrienden kunnen zien dat jij op een bericht reageert. En afhankelijk van de privacy-instellingen van je getagde vriend, kunnen ook zijn vrienden het zien.
Wees je bewust: iets wat tussen jullie twee lijkt, kan ineens veel meer meelezers hebben!

Je tijdlijn- en tag-instellingen

Je kunt zelf bepalen wie er berichten op jouw tijdlijn mag plaatsen, en of jij getagd wilt worden. Het is slim om je instellingen eens te bekijken:

Desktop: ga naar het menu (pijltje rechtsboven) > Instellingen > Tijdlijn en taggen
Mobiele app: menu > Instellingen > Accountinstellingen > Tijdlijn en taggen

instellingen iphone

Ik hoop dat ik het verschil heb kunnen uitleggen. Heb je nog meer vragen over updates en berichten op Facebook? Stel ze hieronder, ik help je graag!

Deel dit artikel