Voor mensen die gesteld zijn op hun privacy was er een paar maanden geleden slecht nieuws: Facebook kondigde aan dat het bedrijf data van WhatsApp gaat combineren met data van Facebook. Op die manier kan het betere vriendschapssuggesties doen en relevantere advertenties tonen was de belofte.

De aankondiging zorgde voor veel kritiek van privacywaakhonden in heel Europa. En uiteindelijk heeft Facebook daarom besloten om tijdelijk te stoppen met de data-uitwisseling tussen beide diensten. Dat gebeurde in eerste instantie enkel in het Verenigd Koninkrijk, maar inmiddels geldt het voor heel de EU inclusief Nederland.

Het gaat overigens om het tijdelijk stopzetten van het uitwisselen van data tussen de diensten; het is niet definitief van de baan. Facebook zou vooral in gesprek willen gaan met de privacywaakhonden om hun kritiek aan te horen en uit te leggen wat ze precies doen. Het bedrijf vindt namelijk dat het niets verkeerd doet.

Overigens gaf WhatsApp gebruikers met de introductie van de beleidswijziging vooraf de mogelijkheid om de datadeling uit te schakelen. Maar bij iedereen die dat niet heeft gedaan, is het delen van de data uiteindelijk automatisch aangezet.

Beeld: Shutterstock